“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Антибактериална, антивирусна, антисептична ХРАНА – пребори болестите на масата

Автор: Елисавета Шидерска, Експерт по спорт и хранене
Публикувано на 16/12/2013, в категории: Здравословно хранене

Все по-често мои приятели и персонални клиенти ми се оплакват, че от вирус на вирус им минава есента и пропускат най-шарения сезон в годината БЕЗ да излизат от къщи. Винаги съм поддържала темата, че каквато ХРАНАТА, такава и БОРБАТА срещу болестотворните организми. Ако познаваш добре антибактериалните свойства на чесъна например, няма да се мръщиш толкова заради силната му миризма, нали? Имай предвид, че чесънът е натурален антибиотик и дължи свойствата си на миризмата, която прониква през всякави бариери и се елиминира чрез потта. Киселото мляко пък е способно да излекува голяма част от стомашните инфекции и проблеми с храносмилането. Розмарин, ябълка, зехтин, канела – не чакайте да ви пипне вирусът, елиминирайте го със здравословно хранене.

Канела – регулира храносмилането и глюкозата

Отглежда се от векове заради медицинските си свойства и аромата. Пръчката от канела, приготвена като чай подобрява храносмилането, помага да се регулира нивото на глюкоза в кръвта, подсилва имуната система и ароматизира десертите. Маслото от канела е антисептично, антибактериално, премахва въшките, подобрява концентрацията и се бори срещу умората.

Зехтин – хидратира отвън и отвътре

Жителите на Гърция, Южна Франция, Италия и Испания ежедневно се “защитават” от сърдечно-съдовите заболявания, благодарение на това, че използват зехтина в кухнята си. Ценното течно “злато” е естествен антиоксидант, регулира холестерола, подмладява артериите, глижи се за сърцето и поставено върху кожата служи като емулант – хидратира и поддържа кожата свежа и стегната.

Чесън – лекува всичко

Дължи своите свойства на миризмата и на една летлива субстанция – въглеводород, способен да проникне през всякави бариери и който се елиминира чрез потта. На всичкото отгоре има много добър вкус и действа като натурален антибиотик – антивирусен, антигъбичен и антисептичен, използва се също външно за всякакъв тип инфекции.

Розмарин – енергиен стимулант от Средиземно море

Растението и маслото от розмарин са натурално антисептично и укрепващо средство. Ако се усещаш много уморен, няклоко капки от маслото или няколко стръка розмарин, кипнати във вода стигат за едно масажче, което ще върне силите ти за няколко минути. Отварата от розмарин пък е подходяща за блестяща и здрава коса.

Кисело мляко – за имунната система и чревната флора

Ферментиралото мляко, благодарение на бактерията лактобацилиус притежава свойствата на медицински хранителен елемент. Киселото мляко е хранително и е способно да заздрави всякакъв тип стомашни инфекции и проблеми с храносмилането. За външно приложение е подходящо за лечение на отоци, гъбички по кожата, регулира РН на вагината и кожата, хидратира кожата на лицето, помага при слънчеви изгаряния.

Ябълка – антихолестерол и антистареене

Англичаните имат един рефрен, който гласи “който яде по една ябълка на ден, държи доктора далеч от седе си”. Този популярен плод служи за да се избегнат всякакъв тип болки. Регулира стомашно-чревната система, богат е на витамини и минерали, които помагад за пречистването на организма, регулира нивото на холестерол в кръвта, подобрява храносмилането и е превантивна мярка срещу определи видове тумори.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)