“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Диета за бременни жени с гестационен диабет. Меню по време на бременност

Автор: Елисавета Шидерска, Експерт по спорт и хранене
Публикувано на 06/07/2012, в категории: Бременност и раждане

Гестационнният диабет трябва да бъде лекувани по време на бременността, никога не трябва да премахвате или добавяте храни без мониторинг на лекуващия ендокринолог. Целите на диетата са: консумиране на посочения брой килокалории за ден, правилно съотношение на хранителните вещества и раномерно разпределение на приема на различните хранителни елементи. Важно е бременната да се научи да балансира и разнообразява храната. Мили бъдещи майки, за да промените хранителния си режим е необходимо да знаете и да включвате в ежедневието си всички основни принципи на здравословното хранене, за които неведнъж сме писали във Витаминаспорт. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяла, диетата е крайъгълният камък на цялата бременност. Умерената физическа активност помага за лечението на диабет на бременността. Основните правила за комбиниране на храните, броят на калориите и менюто по време на гестационен диабет могат да бъдат използвани от ВСИЧКИ бременни без значение дали имат проблеми с кръвната захар, теглото или просто искат да се поддържат във форма.

Предложеното в статията меню за хранене по време на бременност е подходящо както за бременни с диабет, така и за бъдещи майки без проблеми с килограмите. За онези бременни жени с наднормено тегло или затлъстели, диета е от особено значение за тяхното и здравето на бебето. Стриктното й следване е препоръчително по време на цялата бременност.

Диета от 2200 ккал. Меню за бременни жени.

ЗАКУСКА

  1. Обезмаслено мляко (200 куб.см.) самостоятелно или с кафе, чай или малц.
  2. Хляб, (50gr.), препечен хляб – тост (30gr.), обикновени бисквити (30gr.) или неподсладена зърнена закуска тип “мюсли” от житни растения (30gr.). Можете да добавите 10-12 грама конфитюр без захар, ако намалите количеството на хляба или тост-а.
  3. Плод: 100 грама круши или ябълки или 125 грама портокал или мандарина, 1 киви

ЗАКУСКА в средата на сутринта /11.00-12.00/

  1. Хляб (50gr.)
  2. 50gr. сушено чисто месо, шунка, варена пуйка или прясно обезмаслено сирене . Билков чай със свободна консумация БЕЗ подсладител.

Следобедна ЗАКУСКА

  1. Обезмаслено мляко (200cc) или 2 обезмаслени кисели млека (250 гр.)
  2. Хляб, (50gr.), тост, (30gr.), обикновени бисквити (30gr.)
  3. Плод: количеството е едно и също като на закуска, могат да варират плодовете според сезона и да се смесват с кисело мляко. (Можете да смените сутрешната със следобедната закуска според вашите лични предпочитания и ежедневие)

НОЩНА хранителна добавка

1. Обезмаслено мляко (200cc)

2. 30 гр. обикновени бисквити (или 24 гр бисквити с 10-12 гр. конфитюр без захар).

ОБЯД или ВЕЧЕРЯ

1. Хляб (50gr.), олио (за предпочитане зехтин): 20 ml (две супени лъжици).

2. За първото ястие може да избирате измежду следните храни:

Група А: 125 гр. грах, 150 гр. артишок или брюкселско зеле, 175 гр. пресен фасул , 300 гр. зелен боб, праз, цвекло, цикория, зеле, моркови, 350 гр. лапад, спанак, патладжан, тиквички, гъби, карфиол, аспержи или ряпа.

Група Б: ориз, макаронени изделия, грис или тапиока (тегло на сухо 30gr – 90/95 гр. варено.) Или супа от фиде или ориз (тегло на сухо 30 гр. – 90/95 гр. варено). Нахут, леща, пресен боб, сушен боб или грах (тегло на сухо 30 гр. – 60/70 гр. варено).

Печен картоф (125 г), царевица (250 гр.) или консервирана сладка царевица (100 гр.)

Забележка: Най-малко едно от двете хранения на ден трябва да съдържа хранителни вещества от група А. Към първото ястие можете да добавите 50 гр. смлени домати. 

3. Основното ястие можете да избирате от следните храни:

Постно говеждо месо (125gr.), телешко месо (125 гр.), свинско (110gr.), пиле (150 гр.), пеушко месо(150 гр.) или заек (125 гр.) – за предпочитане само веднъж на ден.

Риба: 200 гр. мерлуза, меджид, морски дявол, барбун, треска, пъстърва, 150 гр. ципура, лаврак, скумрия, калкан, змиорка или треска, 125 гр прясна риба тон, 100 гр. аншоа или сардина, 80-100 гр. риба тон в консерва, но без олио.

175 гр. пушена риба, атлантическа треска, 125 гр. камбала или риба тон.

Морски дарове: 300 гр. миди, октоподи или скариди, 250 гр. от миди, 200 гр. калмари или сепия, 175 гр. омари (плюс 2-3 пъти седмично).

100 гр. сушено и нетлъсто месо, шунка, варено пеушко, печено говеждо месо или обезмаслено сирене.

125 гр. яйца (2 средни по размер), твърдо сварени или на омлет (не повече от 2-3 пъти седмично).

Забележка: Може да заместите основното ястие с 30 гр. сурови или печени ядки (бадеми, лешници, орехи и кедрови ядки) – 2 пъти седмично.

Салата: 150 гр. зелена салата, краставици, чушки и домати (може да бъде пропусната, ако първото ястие е от група А) или 300 гр. ако ядете половината от количеството на първото ястие, 400 гр. – ако похапвате само салата.

Плод: 150 гр. круша, ябълка, праскова, ананас или киви; 175 гр. портокал, мандарина, слива или кайсия, 225 гр. пъпеш, диня, грейпфрут или ягоди и горски плодове. 

При лечение на гестационен диабет, храните които би следвало да изхвърлите ТОТАЛНО от диетата на бременната жена, са на първо място въглехидратите с бързо абсорбиране. Ето списък с някои от тях:

  • Захар
  • Бонбони
  • Шоколадови бонбони
  • Индустриални сладкиши
  • Безалкохолни напитки със захар и газирани напитки
  • Конфитюри
  • Мляко с ориз, крем-карамел и други индустриални десерти
  • Сладолед
  • Шоколад
  • Блатове за торта и други тестени маси
  • Мед
  • Всички десерти

Единствените въглехидрати , които могат да бъдат включени са тези с умерено-бавно усвояване, за препоръчване са тези от интегрален произход – пълнозърнести:

  • Хляб и обикновени бисквити
  • Паста
  • Ориз
  • Картофи и червени картофи
  • Някои домашно приготвени тестени изделия – пълнозърнести
  • Бобовите растения

Правилното хранене не само при бременните с гестационен диабет, но и при всички бременни жени, е в основата за поддържане на оптимална физическа форма през 9-те месеца. Ако успеете да запазите теглото си и не наддавате излишно, мили бъдещи майчета, ще направите така, че нивата на кръвната захар да останат в рамките на нормалните параметри, без да се налага назначаване на инсулин за третиране на болестта. Като част от лечението на диабета по време на бременност е анализът на плазмената глюкоза /кръвната захара/ на гладно и след хранене , както и на нивата на ацетон на гладно, за да се оцени ефективността на хранителното лечение. Ето защо е много важно да се следват стриктно правилата за здравословно хранене и количествата посочени в диетата за бременни.

Още по темата можете да видите във www.vitaminasport.bg

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)