“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Не прегрявай – с Аюрведа

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 09/09/2013, в категории: Здравословно хранене,Спорт

Древната наука за живота Аюрведа има лесно обяснение – всеки сезон има свой преобладаващ елемент – през лятото това е горещият елемент “пита” – огън. Така, за да намерим баланс между огъня в природата и елемента “пита” в храните, естествено се отдръпваме от лютивите и тежки храни и се насочваме към леките, студени и успокояващи храносмилането храни.

Природата ни е дарила с достатъчно храни, които да използваме като климатик за тялото и душата: плодове и зеленчуци богати на вода, ароматни билки като мента и кориандър, прясно сирене, кисело мляко.

Ако сте прегрели след дълъг ден навън или се чувствате раздразнени, сприхави, кожата ви е зачервена или стомахът ви се бунтува, това може да е сигнал, че е нужно да включите повече охлаждащи храни и течности.

Приемайте много течности

От гледна точка на Аюрведа, напитки като студено кафе или черен чай не са охлаждащи, защото стимулират нервната система и ускоряват отделянето. Вместо тях може да си направите чай от мента и маточина или да опитате кокосова вода или напитка с малко сол, като айрян със сол и подправки – т.нар. “ласи”. Електролитите бързо ще възстановят водния баланс и ще ви охладят.

Хранете се леко

Когато термометърът показва над 30 градуса, естествено не ни се консумират тежки и горещи храни. Направете още една стъпка в правилната посока и заложете на големи количества сурови плодове и зеленчуци, в комбинация с охлаждащи подправки – мента, маточина, лимонена трева, кориандър, копър, анасон. Подправайте салатите със зелен лимон, добавяйте сладки леки плодове като диня, пъпеш, круша. За десерти, в Аюрведа се препоръчва розова вода, сладко от рози или розови листенца – акцентът е вълшебен!

Балансирайте вкусовете

През лятото в Аюрведа се препоръчват сладки, горчиви и стипцави храни, вместо солени, люти и кисели. Наблегнете на салати от зелени листни зеленчуци, диня, пъпеш, краставици, тиквички, броколи и карфиол. По-скоро приемайте храните сурови отколкото сготвени и смесвайте няколко вкуса на едно хранене. Комбинацията от зелена салата с кисело мляко и ядки е класическа и много подходяща, както и тиквички с копър и кисело мляко. Както казва Юрий Ковачев, известния български предподавател по аюрведическа кухня: “Дори и тараторът е аюрведическа рецепта!”.

Спортувайте рано сутрин

Когато росата е още свежа на утринната трева, тялото ви няма да прегрее от тренировката, настроението ви ще е чудесно през целия ден и няма да сте раздразнителни и изтощени. Добавете плуване и йога, а когато е възможно тренирайте боси на трева или морски пясък.

Сложете юзди на стреса

През лятото естествено ни се работи по-малко – кратки крайни срокове, стрес, дълги часове на работното място и липса на баланс между работа, семейство и почивка, може да се отразят негативно върху здравето и емоциите ви. Планирайте графика си с повече време за почивка и не се наемайте с нови ангажименти, които може да оставите за есента.

Изберете подходяща козметика

Шампоани и сапуни с мента, кокос, зелен лимон, чаено дърво, лимонена трева, маточина, вербена, са много добър избор за лятото. Използвайте алое и кокосово масло за да успокоите кожата и не ползвайте твърде гореща вода, когато се къпете. Ако успеете да намерите ментов сапун, хубав трик е да сапунисате цялото тяло и да постоите в контакт с възхуда за да се охладите от глава до пети!

За здравословната ви лятна куххя предлагам 2 страхотни напитки:

Солено ласи

За 4 порции:

  • 4 чаши кисело мляко
  • 2 чаши вода
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • морска сол на вкус

Разбъркайте всички сухи подправки и леко ги запечете на тиган. Разбъркайте киселото мляко с водата и подправките и разделете в 4 чаши. Ако разполагате с пресен кориандър, украсете със ситно нарязани листенца.

Динена лимонада

За 4 порции:

  • 4 чаши диня на парчета
  • 1 зелен лимон без кората
  • 8-10 бучки лед
  • 4 стръка мента – само листата
  • 2 с.л. мед

В пасатор, поставете динята, ментата, меда, леда и залейте с 3 чаши вода. Пасирайте и веднага разлейте в чаши – може да ги декорирате с мента и резенче диня!

Прочетете цялата статия тук…

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)