“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

ОГНИ-ВО: Как да подобрим метаболизма си с помощта на огъня и водата

Публикувано на 17/05/2016, в категории: Uncategorized,Грижа за тялото,Диети,Диетолог,Здравословно хранене,Младост и красота,Новини

От Иван Василев, холистичен консултант

“Тя непрекъснато яде, а не й се лепи, явно има добър метаболизъм” или “той не пие достатъчно вода и това видимо се отразява негативно на метаболизма му”. Това са само малка част от коментарите, които повечето от нас са срещали в разговорите си на тема хранене и здраве. Но какво точно означава метаболизъм и как можем да направим така, че той да бъде оптимален? Първият въпрос може да получи лесен отговор с отварянето на енциклопедията – метаболизъм произлиза от гръцката дума за промяна и означава съвкупността от трансформативни биохимични процеси, които протичат в живите организми и с помощта на които приетите вещества се превръщат в енергия и градивни елементи, а отпадните продукти се извеждат от тялото. За да отговорим на втория обаче, ще е нужно да навлезем в малко повече подробности.

 Традиционното разбиране за метаболитните процеси ги разделя на две групи – катаболитни (такива по разграждане на органични вещества чрез клетъчно дишане) и анаболитни (такива по изграждане на собствени компоненти като протеини и нуклеинови киселини). Според холистичния поглед на източната наука за живота Аюрведа обаче,  горните процеси се свързват с три отделни доши (принципи) – метаболизма с Пита, катаболизма с Вата и анаболизма с Кафа. Там се приема, че тези три принципи действат като основни съставни части на същността ни и управляват всички биологични, психологични и патофизиологични функции на тялото, ума и съзнанието.

В Аюрведа понятието метаболизъм се свързва с огнения принцип или Пита. Той комбинира елементите огън и вода, като се счита, че на физическо ниво има отношение към телесната топлина и температура, усещането за глад и жажда, храносмилането, производството на енергия. Именно значението на огъня и водата за храносмилането и метаболизма като цяло ме отведе и до името на подхода, чиито основни елементи ще изложа тук – ОГНИ-ВО. Той се основава на познаване, разбиране и почтително използване на качествата на тези две наглед изключващи се стихии за всички процеси на трансформация, протичащи в телата ни. Въпросният подход може да бъде описан чрез следните основни принципи:

 Принципи, относими към ОГЪНЯ:

– храносмилането е най-активно около обяд, когато е най-висока слънчевата активност – затова тогава е добре да приемаме основното количество храна за деня, като това е времето, когато можем да си позволим и по-трудносмилаеми, тежки, силно питателни и/или високоенергийни храни (сред примерите бихме могли да посочим зърнени, хляб, ориз, картофи и др., като за много хора употребата на тези храни може да бъде полезна единствено в тази част на деня);

 – излагането на слънце и движението подобряват метаболизма – умерената и редовна физическа активност (например ходене, стречинг и други балансирани двигателни дейности) способстват за доброто храносмилане, подобряват кръвоснабдяването и движението на лимфата, според някои източници дори предизвикват производството на ензимиращи вещества в тялото;

 – потребяването на храни, съдържащи ензими, спомага за оптимално протичане на метаболитните процеси, както в посока храносмилане, така и по отношение почистването на телата ни от ненужни вещества и отпадни продукти – тук можем да включим продуктите, които в естествения си вид са богати на ензими (например смокини, ананас и др.), активираните и покълнали семена и ядки и ферментиралите храни (кисело мляко, кисело зеле, ябълков оцет, туршии от ферментирали плодове и зеленчуци като ябълки и моркови и други – при различните хора добрите избори са различни);

 – интелигентната и щадяща храните термична и механична обработка е в основата на здравословното и пълноценно хранене – прясната сготвена храна определено може да облекчи храносмилането, но прекомерната преработка и/или неправилното съхранение на продуктите и ястията предизвиква загуба на полезните свойства и елементи на храната и може да доведе до неблагоприятни последици за организма (забавеният метаболизъм е най-малкото, което ще спомена в тази връзка, а въздействието върху мазнините е коментирано и в други материали);

 – термичната обработка променя енергиите на продуктите и техните свойства – и въпреки някои разбирания, че това винаги е в посока влошаване, споделям изведеното в старите текстове, че ако храната се приема до няколко часа след приготвяне (максимум 3-12, изключенията са малко, в това число уникалното пречистено масло гхи), трансформиращата сила на огъня може чувствително да подобри степента на усвояване (значение тук има и начина на готвене – печенето вкарва повече огън в храната и може да балансира по-водни храни отколкото варенето, при което присъствието на вода съвсем обяснимо оказва друго влияние);

 – приемането на храни, подобряващи храносмилането и използването на подходящите комбинации от продукти се отразява много позитивно на метаболизма, като се постигат оптимално тегло, високи нива на енергия, добро самочувствие и намалено количество токсични отпадни продукти – в тази категория можем да посочим продукти като моркови, морска сол, сусам, пречистено масло гхи, множество билки и подправки, които повишават апетита, подобряват храносмилането и действат като антиоксиданти (като джинджифила, куркумата, канелата, ригана, мащерката, босилека, розмарина и др.), тук разбира се са и споменатите храни, богати на ензими; що се отнася до подходящите комбинации, ще посоча въглехидрат с антиоксидантни билки за по-равни енергийни нива (например хляб с чубрица или мащерка, сладкиш с канела, плодов сок с прясна мента), както и съчетаването на трудносмилаеми храни с такива, съдържащи ензими (таханът с мед е един възможен пример, макар и с някои условности);

Принципи, относими към ВОДАТА:

– пиенето на достатъчно чиста и балансираща вода (от гледна точка на pH и минерално съдържание) е задължително условие за добро здраве по принцип – тя не само изпълнява важната си роля да чисти тялото ни, но участва и прави възможно протичането на почти всички процеси в организма, в това число метаболитни такива (достатъчното количество варира при различните хора в зависимост от много и различни фактори, но може да обобщим, че прием под литър и половина на ден се приема за недостатъчен при всички възрастни);

 – приемането на топла вода сутрин и малко преди хранене спомага очистване на тялото и подобряване на храносмилането, с всички произтичащи от това благоприятни последици (под “малко” разбирам 15-30 минути, като понякога може да заменим водата с подходящ чай – например на обяд лайка, а за вечерта да речем мащерка); освен това, стартирането на деня с 2-3 чаши вода е един от най-добрите подаръци, които можем да си направим – както поради факта, че тогава още протичат интензивни очистващи процеси, за които живителната течност е много необходима, така и заради това, че още не сме ангажирани с различни задачи и можем осъзнато да направим нужното за хидратирането на тялото;

 – пиенето на вода, особено когато е студена, по време и след хранене сериозно затруднява храносмилането и може да доведе до невъзможност за пълноценно разграждане и усвояване на храната, респективно до отравяне на организма (отговорът на въпроса колко време след хранене не е добра идея да пием вода е различен в зависимост от човека и приетата храна, като може да варира от 1 до 3 часа, но и тук средната стойност дава добър общ ориентир);

 – водните, охлаждащи и/или студени продукти, както и неподходящите комбинации също могат да подтиснат храносмилателния огън и да възпрепятстват разграждането и усвояването на нутриентите, както и да увеличат производството на отпадни продукти, съответно да затруднят тяхното отвеждане извън тялото – например млякото, както прясно, така и кисело, е типичен охлаждащ продукт, за който е характерно значително образуване на слуз и трудна усвояемост, освен това не може да се съчетае хармонично почти с нито един друг продукт (наред с неговите съчетания, сред които у нас е позната особено проблематичната дружба с рибата, като неподходящи комбинации можем да споменем съчетаването на богати на скорбяла храни и протеини, приеманата за национална специфика комбинация на домат и сирене и др.);

 – соковете и смутитата са специфична лечебна форма на храна, която е добре да се използва внимателно и след преценка за конкретния случай – възможно е те да охладят и/или разбалансират организма поради високо съдържание на калий, бързи въглехидрати или дразнещи съставки (в някои източници като изключение се сочат най-вече сокът от моркови, който е по-загряващ като енергия и восокоензимните сокове от треви на житни култури, които обаче са по-трудни за получаване и не понасят на всички);

 – варенето както в традиционния си вариант, така и под налягане и на пара, е добър избор за щадяща и здравословна кулинарна обработка – в първия случай е най-добре то да става под капак и да се съчетава с използването на бульона, в който са врели продуктите (това може да ни помогне да предотвратим загубата на ценни нутриенти);

 – водата има памет и е добре да го имаме предвид, когато приготвяме храната си (готвенето в стрес и всякакъв емоционален дисбаланс е крайно непрепоръчително, а настроението и мислите ни по време на процеса са не по-малко важни за полезните ефекти на крайния резултат от използваните продукти, комбинации и техники за обработка);

 С прилагането именно на тези принципи, които по никакъв начин не изчерпват ползите от едно осъзнато сътрудничество със стихиите на огъня и водата, можем да направим малки но важни крачки към подобряване на метаболизма и оптимизиране на цялостното си здравословно състояние, разбирано в най-широк смисъл. Крачки по път, вървенето по който е неминуемо, но и изпълнено с много удовлетворение, радост и мъдрост. Път на промяна, от където разбрахме, че произлиза думата метаболизъм, но и път, неизменно водещ към самите нас. На добър час!

Иван Василев

 

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)