“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Промяната

Автор: Милена Атанасова, Психолог и експерт по комуникации
Публикувано на 04/09/2012, в категории: Lifestyle

Най-сигурното нещо в живота е… промяната. Заедно с нас паралелно се променя и светът – хората, местата, обстоятелствата, нагласите, навиците… всичко. Не говоря за постоянното движение, което наблюдаваме в природата например – като смяната на сезоните или редуването на деня и нощта. Защото тези промени са естествени и имат постоянна величина. Говоря за промените, които не планираме или не очакваме. Промените, които идват неусетно или като гръм от ясно небе, които ни изненадват и носят сериозен стрес. Положителни или отрицателни, няма значение. Защото тук ключов остава елементът на изненадата. 

По презумция всички се стремим към баланс и сигурност и ако се поддадем на този стремеж, той ще ни доведе до закостенялост, до изграждането на статукво и на защитна бариера срещу живото случване на нещата. В това „балансирано“ състояние обаче започват да ни липсват житейските предизвикателства, мотивацията за развитие, за движение напред и нагоре. Същевременно този мним баланс изяжда нашата гъвкавост, възможността да яхнем вълната на новото и да използваме максимално случващото се. Да живеем на мига. Промените и новите неща неизбежно идват. Колкото и да си мислим, че сме подготвени за тях, те винаги ни изненадват с нещо. И ни стресират. Затова просто трябва да си изградим подходящата нагласа и да мислим по-позитивно. Да разглеждаме промяната не като край, а като начало. Да гледаме на проблема като предизвикателство и да се учим в движение. Рационално предвиждаме, прогнозираме и планираме какво и как може да ни се случи. Но емоционално винаги трябва да очакваме неочакваното – за да не бъде стресът толкова значим и изненадите – толкова неприятни. 

Физическото движение и емоционалният заряд много могат да ни помогнат за по-лесното приемане на всяка промяна, независимо от нейния характер. Ето няколко съвета как да се преборите със стреса при промени: 

– Не мислете толкова, действайте. Предрасъдъците и задръжките ви обременяват и допълнително ви разколебават за взимането на решение. Бъдете уверени в себе си, често интуицията ви е по-добър съветник от разума – особено, когато е изникнала непредвидена ситуация и не сте обременен от предишен опит; 

  • Спортувайте. Физическото натоварване облекчава умствената преумора и освобождава напрежението;
  •  Не забравяйте удоволствията. Не се лишавайте от любимите ви неща. Ако не сте имали време да помислите кои са те всъщност, потърсете ги. Тествайте нови неща;
  • Отделете повече време за близките ви хора. Винаги хората, които ви създават чувство за уют, комфорт и ви дават любов и подкрепа могат да помогнат в такива моменти. Не пренебрегвайте и съветите им – споделете ситуацията.
  • Направете пауза. Отделете време за почивка. Всяка изненада или промяна често води до „блокаж“. Излезте извън града, ако можете и извън страната. Така, срещайки се с различна среда, хора и артефакти, ще можете да погледнете на промяната с други очи, да я преживеете и преосмислите по друг начин.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)