“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

С какво да заменим пшеничните спагети?

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 22/05/2013, в категории: Здравословно хранене,Супер храни

Да започнем с логичния въпрос – защо някой би се отказал от толкова вкусна храна?

Много дами, които искат да поддържат добра форма, предпочитат да си спестят въглехидратите от пастата – все пак, ако не сме много активни физически, тялото трудно оползотворява големи количества захари и отслабването е бавно. Друга често срещана причина да се избягват пшенични изделия е непоносимост към глутен – спагетите от елда, царевица, киноа и ориз неслучайно започват да стават все по-популярни.

Заменете със зеленчуци

Най-вкусната част на всяко ястие с паста е ароматният и богат сос. “Базата” може да се приготви от различни зеленчуци.

Опитайте с тиквички – нарежете ги на тънки ивички използвайки белачка за картофи или специалната приставка на стъргалото. Кипнете вода, леко посолете и потопете ‘’панделките’’ в нея за 1-2 минути. Извадете, отцедете, подправете със зехтин и добавете соса. Тиквичките са чудесни с пресен сос от домати, чесън, лук и босилек. Малко сирене моцарела за разкош и се пренасяте в Средиземноморието. Същото можете да направите и с моркови, пащърнак или ряпа – колкото по-специфичен е ароматът на зеленчука, толкова повече трябва да съобразите и соса – по-лютите зеленчуци се комбинират добре със сладки сметанови сосове, а морковите се допълват много добре с пиле, чушки и доматен сос.

На същия принцип се приготвя и зеленчукова лазаня – вместо листата от паста, използвайте тиквички, патладжани, моркови или много тънко нарязан карфиол.

Опитайте други видове “паста”

За разлика от пшеничните спагети, тези от киноа, елда и царевица имат специфичен вкус и понеже са и по-груби като структура, обикновено засищат по-бързо. За дамите, склонни да прекаляват с твърде вкусните въглехидратни храни, е добра идея да използват тези видове паста като част от по-обемно зеленчуково ястие – например салата с паста или като съставка в супа, вместо като основно хранене.

Прочети повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)