“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Хранене за бременни жени с гестационен диабет. Какво да се яде по време на бременността?

Автор: Елисавета Шидерска, Експерт по спорт и хранене
Публикувано на 09/07/2012, в категории: Бременност и раждане

Целите на хранителния режим, диетата в случаите на гестационен диабет е нормализиране на нивата на кръвната захар, правилният растеж на бебето и нормалното развитие както на плода, така и на физиката на майката. Първонаначалното лечение се състои от индивидуално изготвена диета за бъдещата майка със строго разпределение на количеството и часа на приемане на храната и правилният избор на въглехидрати. Припомняме, че някои от въглехидратите се движат по-бързо в кръвта и рязко повишават нивата на глюкозата, а други се разграждат по-бавно и участват в по-сложните метаболитни процеси. Физическите упражнения помагат много за лечение на диабет на бременността, но не забравяйте мили бъдещи мамчета, че всяка бременност е строго индивидуална и задължително трябва да се консултирате с вашия лекар. Основите за правилно хранене и менюто по време на гестационен диабет могат да бъдат използвани от ВСИЧКИ бременни без значение дали имат проблеми с кръвната захар, теглото или просто искат да се поддържат във форма.

Още по темата можете да видите във www.vitaminasport.bg

Назначаването на прием на инсулин е другата възможност за третиране на гестационния диабет, но от опит препоръчваме съсредоточаване върху храненето и тренировките. Диетата, на която се подлага страдащата от гестационен диабет бременната жена трябва да бъде съобразена с индивидуалните характеристики за всяка бременност, като задължително се вземе под внимание теглото на бъдещата майка преди зачеването. Установено е, че ограничението от около 30% от общите калории нормализира профила на кръвната захар и подобрява поведението на мазнините в организма. Препоръчителните калории в една диета за бременни с гестационен диабет са 2200 – повече информация за тази диета, кликни тук.

Не бива да се пропуска и важната подробност, че диетата, на която се подлага една бъдеща майка трябва да е завършена, т.е. да осигурява достатъчно количество въглехидрати, протеини и мазнини, както и минерали, най-вече желязо и калций (минерали, които по принцип намаляват в организма на майката по време на бременност и техният прием задължително трябва да бъде увеличен).

Препоръчва се да правят поне 4 хранения на ден с 2 леки закуски помежду им, които могат да бъдат на основаната на обезмаслено кисело мляко, обикновени бисквити, пресни плодове или плодова салата, както и едно допълнително хранене преди сън. Леките закуски са храни, които могат да бъдат консумирани между закуската и обяда или след вечеря.

Разпределението на калории в отделните хранения на бременната с гестационен диабет трябва да бъде:

  • 15% закуска
  • 5% лека закуска
  • 30% на обяд
  • 15% лека закуска
  • 30% по време на вечеря
  • 5% в храненето преди лягане

Умерените физически упражнения могат много да помогнат за лечение на диабет на бременността, но това винаги трябва да бъде упълномощено от лекуващия лекар. Стриктното спазване на диетата, освен третиране на диабета, помага и за нутриционалното образование /наука за храненето/, което позволява на бременните жени да поддържат необходимото ниво на кръвна захар, както и да не качват излищни килограми. За да се постигне максимален ефект от това здравословно хранене, мили майки би било добре да включите цялото семейство. Не приготвяйте храна за себе си и за всички останали, а просто се съобразявайте с правилата за здравословен прием на хранителни вещества и ще бъде по-лесно не само за вас, но и за цялата фамилия.

Съвети за правилно хранене по време на бременност и коректно изпълнение на диетата за бременни жени с гестационен диабет:

  1. Важно е позволените храни в диетата да се комбинират добре и да се разпределят по равно в отделните хранения за деня.
  2. Свободно може да се пие вода, чай и кафе (с изключение на непоносимост от страна на бременната) и НЕкалорични напитки. 
  3. Грамажът в диетата се отнася за сурови и без примеси храни. Много е важно бременната с гестационен диабет да се придържа към посочените количества, ако не са спазени, означава, че тази диета не се прави добре.
  4. Храните могат да бъдат пресни, замразени или естествено консервирани (необогатени с масло, захар, …). В случая на замразени или консервирани, грамажът трябва да се коригира, за да се запази калоричността на ястието.
  5. В едно ястие може да се комбинират различни храни (например: грах и гъби, зелен фасул и картофи, мерлуза и скариди, яйца и шунка …), като се спазва броят на посочените предварително в диетата калории на ястието.
  6. Хлябът в диетата за бременни може да бъде пресен или пакетиран.
  7. Пастата и оризът трябва да се консумират твърдо сварени, за да могат въглехидратите да се абсорбират по-бавно. За предпочитане пастата, оризът, хлябът, бисквитите, препеченият хляб, зърнените храни и др….да са ИНТЕГРАЛНИ – пълнозърнести.
  8. Подправките като оцет и лимон могат да се използват свободно и пестеливо да се готви с чесън и лук.
  9. Не добавяйте мазни съставки, като наденица, бахур,… към варивата боб, леща, нахут.
  10. При второто ястие на обяд и първото на вечеря за предпочитане е да се консумира повече риба и месо от птици.
  11. Ядките (освен като замяна за основно ястие), тестените изделия и пакетираните индустриални закуски НЕ са препоръчителни за тази диета.
  12. Не яжте храни с високо съдържание на наситени мазнини.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)