“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Витамини в повече, по-малко ползи за здравето

Автор: Елисавета Шидерска, Експерт по спорт и хранене
Публикувано на 28/01/2013, в категории: Здравословно хранене

Приемането на повече витамини на хапчета, не е синоним на добри грижи за здравето. Хранителните добавки не са панацеята за всички злини и ако витамините се приемат в излишък, може да бъде вредно. Витамините в повече не са по-полезни за човешкото тяло. Днес можем да си купим тези цветни капсулки като бонбони от всяка аптека, билков магазин или пазар. Пием ги когато сезоните се сменят, когато енергията ни е изчерпана или дори ежедневно като средство за борба срещу стареене. Но витаминните добавки не винаги са полезни и злоупотребите с тях, могат да бъдат вредни за здравето.

Испанската асоциация по ендокринология и хранене твърди, че витаминните добавки следва да се разглеждат като лекарство и като такива, не трябва да се приемат без да се консултирате с професионалист. Витамините на хапчета могат да бъдат вредни дори и при здрави хора. Подходящ пример за това е витамин А и желязо бетакаротени, които са способни да увеличат риска от рак на белия дроб при пушачи и бивши пушачи.

Отрицателен ефект

Друг негативен ефект е, че повечето витамини, смесени с други лекарства се неутрализират. Някои хора консумират наведнъж, антикоагуланти като ситрон, чийто ефект се неутрализира с витамин К. Други, като например калций или желязо, пречат за усвояването на тироидите. прочетете повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)