“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Доматите – вкусна лятна аптека

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 07/08/2013, в категории: Lifestyle,Здравословно хранене

Наскоро станахме “балконски градинари” и така се присъединихме към стотиците хиляди хора в САЩ, които практикуват т.нар градско градинарство, или urban farming.

Откакто живея в САЩ безкрайно ми липсват вкусни зеленчуци и макар че можем да си набавим разнообразна прясна и ароматна продукция, най-близкият пазар е на час път и е само веднъж седмично. След 2 години мъдри мисли, приспособихме част от балкона си и сега сме горди собственици на вертикална градина, в която заедно с марулите и руколата се пъчат и три средно-големи храста с чери домати. Българин без домат за къде е? Докато ги почиствах от излишни листа тази сутрин си мислих колко важно е един домат да е хубав, не само заради вкуса, но и заради безкрайните ползи за здравето ни – безвкусния оранжериен домат не само е разочароващ, но и не може да се мери с традиционно отгледаните си братя – летните домашни домати, които буквално са побрали една квартална аптека.

За здрави кости

В едно скорошно изследване се оказва, че жени, консумирали домати, имат по-малка податливост към остеопороза и по-здрави кости – това се дължи както на добре познатия актиоксидант ликопен, така и вероятно на едновременното благотворно действие на други фитоелементи в домата.

За сърцето

Доматите помагат за понижаването на LDL холестерола и триглицеридите – това важи както за суровите така и за сготвените домати или доматите, приемани като хранителна добавка. Досега ликопенът се считаше за основното вещество – актиоксидант, което предпазва сърдечносъдовата система. Новооткрити флавоноиди като ескулеозид А също са свързани с противовъзпалителните качества на домата и превенцията на сърдечносъдови заболявания и риск от инфаркт.

Против рак

Рискът от развитие на ракови заболявания нараства, когато в тялото има повишен оксидативен стрес и възпаление. Доматите доказано предпазват мъжете от рак на простатата и дори помагат на тялото да се справи с вече заболели и мутиращи клетки благодарение на веществото алфа- томатин. Силно изразен е и защитния ефект при рак на гърдата.

За здравословно тегло

Диети с високо съдържение на домати статистически са свързани с по-лесно поддържане на здравословно тегло. Заради сладкия си вкус, доматът помага на дамите, които изпитват силно желание за сладко и наскоро са отказали захарта. Готвенето и сушенето концентрират сладостта – приготвяйте богати доматени сосове и включвайте сушени домати в салатите! Разбира се – всички плодове и зеленчуци помагат за добрата форма, така че избирайте разнообразие!

Прочетете повече…

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)