“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

За и против тренировките на гладно

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 06/11/2012, в категории: Спорт

Много трениращи избират да спортуват на гладно сутрин, за да се оптимизира горенето на мазнини и да се подпомогне по-бързото отслабване. Този съвет е така разпространен, че е добил размер на градска легенда и се предлага на всички, независимо от нивото им на тренираност, здравословното им състояние, типа на диетата им или вида на тренировките.

Основният аргумент за тренирането на гладно, особено сутрин, е че през нощта тялото е изразходвало част от наличния гликоген и по-лесно започва да гори мазнини за енергия. Наистина изследвания показват, че тренирането на гладно води до използването на по-голям процент мазнини по време на тренировка. Тук обаче стигаме до математическа заблуда: представете си, че изгаряте 400 калории тренирайки с определена интензивност и 300 от тях са обезпечени от мазнини.

След като приключите тренировка, денят ви продължава – отивате на работа, седите на бюрото си, храните се и макар, че сте тренирали гладни и тялото е изгорило 300 калории от мазнини, през останалата част на деня метаболизма се настройва, така че пак да складирате мазнини и да попълните изгубеното или пък редуцира горенето на мазнини в покой. Резултатите зависят от система за контрол, която има далеч по-голямо влияние от това дали сме пропуснали закуската.

Загубата на мазнини зависи от това дали сте изгорили повече калории, отколкото сте приели в рамките на няколко дни, седмици и месеци и дали тялото е в период на относително спокойствие, за да позволи този процес чрез конкретна регулация на хормони и ензими. Представете си, че закусите преди тренировка и изгорите 500 калории, защото сте тренирали на по-висока интензивност или сте имали по-добра издържливост, отколкото когато тренирате на гладно. Изгорили сте по-малко мазнини, отколкото когато тренирате на гладно, но пък повече калории. След това отивате на работа и заради метаболитния ефект от тренировката ви, тялото продължава да гори мазнини. На всичкото отгоре хапвате по-малко на обяд и на вечеря. прочетете повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)