“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Здраве и болест

Автор: Ирина Кирякова, Психолог и психотерапевт
Публикувано на 08/10/2012, в категории: Relax

Иска ми се да разгледам темата за здравето и болестта. Какво е здраве и какво е болест? Какво е разбирането ни за тези понятия.

„Болестта (на лат. morbus) е състояние на организма, предизвикано от действието на прекомерно силни или необичайни дразнители, протичащо при нарушена хомеостаза и понижено качество и ефективност на жизнените процеси. Проявява се с ограничена приспособяемост към условията на средата. Представлява дълбоко и трайно отклонение от нормалната жизнена дейност на организма, съпроводено със структурни (в анатомията на органа) и функционални(в изпълнението на функциите на органа) изменения в него.“

Структурните нарушения се съпътстват от функционални, но функционалните могат да настъпват и без да е изменена структурата (анатомията). Например, фрактурата на крайник е структурно нарушение (целостта на костта е нарушена), което води до ограничена подвижност (функционално нарушение) на съответния крайник. За сравнение, ако ни стреснат – сърдечният ритъм се ускорява (функционално нарушение), но сърцето(структурата) ни е здраво.

Системните функционални нарушения, обаче, могат да доведат до структурни – ако, например, често сме гневни това води до повишена киселинност в организма (функционално нарушение), която в един момент може да разруши зъбите ни или да предизвика язва на стомаха, хранопровода (структурно нарушение).

Когато се лекуваме ние най-често се заемаме да атакуваме нарушените функции и структури – пием хапчета, които да ни успокоят и да нормализират ускорения пулс, кръвно налягане, променяме хранителния си режим, за да предпазим язвата от нарастване и т. н.

В цялата тази схема на лечение пропускаме нещо много важно – и функционалните и структурните нарушения се явяват резултат от нарушена хомеостаза (баланс), както се казва в определението за болест. В този смисъл ние се борим срещу болестта, а не за здравето, защото се фокусираме върху следствието, а не върху причината. Ако трябва да илюстрирам това, използвайки примера с повишената киселинност в тялото, който дадох по-горе, киселинността представлява резултата, а гневът е причината. Няма как да възстановим здравето, атакувайки само резултата. В най-добрия случай ще имаме отсъствие на болест (неизвестно за какъв период), но не и здраве.

Всъщност, понякога, лечението насочено само към резултатите не само, че не ни прави по-здрави, но изпраща проблемите ни на по-дълбоко и често по-опасно за организма ни ниво. Да кажем, премахването на една алергия, без да е атакувана причината, която я поражда, може да доведе до поява на астма в последствие. Това се случва, защото причината търси път за изява – ако сложим стена на пътя, тя ще потърси нов, както водата заобикаля преградите по пътя си. прочети повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)