“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Здравословните навици пазят ума здрав

Публикувано на 04/10/2012, в категории: Lifestyle

Затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет и пушене увеличават риска от деменция. Това се твърди в ново научно изследване, което разкрива рисковите фактори. Някои нездравословни промени в мозъка, свързани най-вече с деменцията, се появяват по-често при хора, които пушат, имат хипертония, са с наднормено тегло или имат диабет. Всички тези вредни навици и патологии увреждат кръвоносните съдове, което води до сърдечно-съдови заболявания. За радост обаче, могат да се контролират и по този начин да се намали риска от заболявания като болестта на Алцхаймер.

Лошите навици и нездравословните храни са причина за инфаркт на миокарда и инсулт и са тясно свързани с влошаване на мозъчната функция, което води до деменция. Това се потвърждава от много научни изследвания, последните публикувани в списание “Неврология”, които предоставят данни за начина, по който мозъкът се развива при хора на средна възраст в зависимост от условията на живот и болестите, които вече са се проявили при тях.

Проучванията показват, че хората със сърдечно-съдови рискови фактори (при средна възраст петдесет години) демонстрират един общ рисков показател – загуба на мозъчен обем, както и намаляване на хипокампусните неврони, след което организма става по-податлив за развитие на болестта на Алцхаймер. В допълнение, се наблюдава и повишение на т.нар. бяло мозъчно вещество, което може да бъде признак за когнитивните увреждания. При тестове за появата на когнитивни проблеми, са наблюдавани увреждания в области като вземане на решения, например. прочети повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)