“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Изборът в храненето: IQ или IM

Публикувано на 24/11/2015, в категории: Lifestyle,Teenage,Грижа за тялото,Диетолог,Здравословно хранене,Новини

От Иван Василев, холистичен консултант

“Ти си това, с което се храниш.” Това е една широко популярна мантра в областта на здравословния начин на живот. След изричането й обичайно следват мъдри мисли и препоръки за полезните храни, правилния начин на хранене, избор на една или друга диета или подход. С други думи, акцентът попада върху втората част на мантрата. Но като че ли никой не обръща внимание на първата. А тя е толкова важна. Кой и какво си ти? Как се определяш, с какво се идентифицираш, какво слагаш след думичките “аз съм”? И дали наистина всички тези неща определят твоята автентична същност?

Макар последните въпроси да звучат твърде философски, ако се замислим именно те са в основата на истинския холистичен подход и в храненето, и в медицината, и в толкова други области. Защото винаги когато се определим по някакъв начин, когато се идентифицираме с нещо, без значение дали се наречем готвач или вегетарианец, ние в някакъв смисъл ограничаваме своята обхватна и многоаспектна същност, отричаме някои свои части, а може би и цели качества на света и хората около нас (ако сме вегетарианци, да си кажем честно какво ни е мнението за месоядците – те от своя страна също биха дали интересни отговори). И защото често начините, по които се определяме идват отвън и не отговарят на истинската ни същност, на това, което всъщност сме (само помислете колко от нещата, които ядем, са резултат от наш избор и колко от това, което са ни казали, че става за ядене).

Горните разсъждения естествено водят до въпроса за изборите, които правим – как да се наречем и определим, но и какви убеждения и вярвания да приемем за наши, кой стил на хранене да възприемем, препоръките на кой експерт да следваме. Тези избори е добре да бъдат осъзнати, тъй като ние така или иначе ги правим, но е съвсем различно, ако са в наш контрол. Добре е и да са отговорни, понеже всеки един избор води след себе си до определени последствия. Но също така и неутрални, защото тези последствия не са принципно положителни или отрицателни, но определено имат значение за бъдещето ни. А и защото в крайна сметка, определяйки се, включително избирайки с какво и как да се храним, ние решаваме какво да допуснем в света си, доближаваме се или се отдалечаваме от вътрешния си баланс, от същността си.

Когато се говори за индивидуалните качества и идентичността на човек често се споменава за IQ, или нивото ни на интелект според някакви научни разбирания и концепции. Но какво тогава трябва да означава IM? Нека приемем, че това е степента в която сме себе си (IM = I am = Аз съм /от англ. ез./). Тогава колкото по-висок е този коефициент, толкова по-добре познаваме и изразяваме себе си, съответно по-далеч сме стигнали по пътя на себепознанието. А и толкова повече от нещата, с които се идентифицираме, включително в храненето и начина на живот, отразяват нашите истински потребности и качества.

Сега нека отново се върнем към споменатата мантра. “Ти си това, с което се храниш.” През призмата на казаното за IM, тя би следвало да означава, че какъвто е твоят IM коефициент като цяло, такъв е той и при всеки твой аспект, включително храненето. Или с други думи, горното означава, че каквото е нивото ти на осъзнаване и разбиране на автентичната ти същност като цяло, такова е то и по отношение на храната и храненето. Звучи логично, нали? 

След тези наглед отвлечени размисли, някак леко и без усилия идват отговорите на въпросите за това кои са мъдрите избори в храненето. И те са толкова прости и очевидни – правилната храна е храната, която е точно за теб, храната, за която в най-голяма степен можеш да кажеш “аз съм тази храна”. И това със сигурност не е никой от готовите шаблони в начина на живот, диетологията или гастрономията. Не е веганство, суровоядство, безглутенов режим или варене на пара. Това са нещата, които в даден момент и на дадено място (обикновено тук и сега) ни водят към нашата същност и оптималния ни баланс. Тях можем да открием във всяка група храни, всеки стил на хранене, всеки начин на приготвяне на храната, всяка диета, всеки магазин или ресторант. Защото както е уникален всеки от нас, така уникална е и храната, която е най-подходяща за нас и която би ни дала здравето, бодростта и радостта, които са наше естествено състояние.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)