“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Как да запазим формата си през зимата, когато не можем да спортуваме на чист въздух?

Автор: Мартин Гаджев, Инструктор и консултант по спорт
Публикувано на 22/02/2012, в категории: Спорт

Зимата е в разгара си, а след големите празници пак изгубих форма! Не мога да тичам в парка, не мога да се набирам на лостовете, не смогвам с времето за фитнес… какво да правя?! Навярно студът, снегът и почти бедственото положение, което всеки път предизвикват те, объркват вече подреденото ви и добре планирано ежедневие. Да, това действително не е приятно, но въпреки обстановката и обстоятелствата не трябва да губим време, а просто да го пренаредим, да го съобразим и да го използваме пълноценно, за да влезем отново в ритъм. Свикнали сме да тренираме навън, на чист въздух… а през този сезон климатичните условия не ни го позволяват. Какво можем да направим?

В условията на студен климат, когато изпълняваме високи интензивни дейности, двигателната ни състема работи под стрес. Тогава тялото има намален прием на кислород, намалена пулсова честота, намалена работоспособност, слаба ефективност. Резултатът от всичко това е загуба на мускулна температура и значително изчерпване на енергийните резерви.

 

За да не причиняваме този стрес на тялото, можем да потърсим алтернативи. Приемете това предизвикателство като една чудесна възможност да се запознаете с нещо ново, а именно: друг вид натоварвания. Както споменах на закрито можете да практикувате фитнес. Но все пак, ако сте свикнали да тренирате на открито, най-вероятно намирите фитнеса за скучен.

 

Друга алтернатива са тренировките у дома. Ако трудно се вписвате в колектива и нямате излишни нерви да се блъскате в препълнените зали по аеробика, има толкова много късометражни аеробни филмчета в интернет съобразно вашето време и предпочитания, че едва ли ще ви стигне зимата, за да пробвате всяко едно от тях.

 

Големият недостатък на тренировката вкъщи е, че винаги се намира нещо, което да ни разсее или прекъсне. Родители, деца, възрастните ви баба или дядо… ето че телефонът пак звъни, някой ви пише по скайп, саъседът пак се е сетил за нещо и звъни на вратата… Доста е досадно, когато тези малки подробности ви пречат на тренировката. Можете обаче да пробвате с аеробика в зала. Ако сте контактна и съвременна личност, обичате да слушате музика и яко се кефите да тренирате до отказ? Това е новото бъдеще на фитнеса.

 

С аеробиката имате голям избор както от аеробни тренировки, така и от зали, които можете да посетите. Цените на тренировките варират от 3-4 до 10лв., в зависимост от конкретните предложения. Времето винаги е регламентирано (1ч.) и така нищо няма да ви разсейва, освен ако около вас няма някое некординирано или неадекватно другарче, което все намира начин да ви пречи или досажда.

 

С аеробика изгаряме около 400-800 kcal. на тренировка, а може да достигнем и повече – според теглото, годините и формата, в която се намираме. Но можете да сте съвсем сигурни, че няма да качите излишни килограми, докато трае зимния период. Дори най-вероятно ще подобрите предишните си резултати. След като вече сте изчели написания материал, остана да изберете, кой вариат е най-подходящ за вас.

 

Който и да бъде той, важното, че сте направили избора си, а сега остана и да го пробвате. Споделяйте вашите мнения и отзиви на нашата страница Fineline.bg.

 

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)