“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Лесните спортове – как да запазим форма без стрес и сериозни физически натоварвания?

Автор: Мартин Гаджев, Инструктор и консултант по спорт
Публикувано на 23/02/2012, в категории: Спорт

Понякога ни идва до гуша от заобикалящата ни градска среда. Дълги непочистени или заледени улици, шум от клаксони, задръствания… телефонът пак звъни. Всички тези срещи с хора и разговори, които нямат край. Иска ни се просто да затворим очи и да се пренесем на някое друго място, но не за дълго, а само за толкова, колкото да релаксираме и да „презаредим батериите”. Казват, че при подобни случаи, медитацията е един много удачен начин да възвърнем баланса си. Но тъй като това е процес при който се изисква отдаденост, време и постоянство, за да се постигнем желаното състояние, можем да изпробваме нещо друго – при това под формата на спорт.

Лично аз препоръчвам своите почасови тренировки в редица спортни клубове и фитнес зали – предлагам ви да обърнем внимание на някои от тях:

Идваща от далечния Изток, но много разпространена вече и на Запад е ЙОГАТА. Редица хора намират удовлетворение и душевен покой в нейните практики. Това е един удачен начин да си съберем мислите и да поработим не само над физическото, но и над душевното ни състояние. Доказано е, че йогата има лечебен ефект и е подходяща за всички възрастови групи. Тя също може да служи и за превенция и рехабилитация на дадени заболявания.

 

ПИЛАТЕС също добър избор, който донякъде се препокрива с йогата. Действа тонизиращо, стяга и оформя тялото без да увеличава обема на мускулите. Обхваща цялата ни мускултура, като не я дели на части, какъвто е фитнесът например. Пилатесът представлява система от упражнения, които наблягат на гъвкавост, издържливост на мускулите и правилната телесна стойка. Ако пък смятате, че тренировките по йога и пилатес не са ви достатъчни и нещо ви липсва, нищо не пречи да ги комбинирате. Изградена е такава практика – ЙОГИЛАТЕС е съчетание между пилатес и йога.

 

Чували ли сте за ПОРТ ДЕ БРАС (PortDeBras)? Това е модерна тренировъчна програма – микс от балет, танци, стречинг. Обхваща ръцете, раменете и бедрата. Въздейства благоприятно на нервно-мускулното ни състояние, побеждава стреса и ежедневното натоварване. Може да се изпълнява практически от всеки, не е нужна предварителна физическа подготовка.

 

Предлагам ви и един вариант за тренировка, който се практикува основно от жени – КАЛАНЕТИКА. Тя е идентична по структура с останалите „спортове”, които изброихме дотук. Каланетиката набляга на гъвкавост и развива силата.Тя е комбинация от специфични движения, изпълнявани с малка амплитуда, съкращаващи трудно достъпни мускулни групи. Акцентът е в броя на повторенията, а те могат да достигнат и до 100 на упражнение при забавено темпо. Повишава мускулния тонус и увеличава мускулната сила.

 

Ето нещо и за хората, които обичат водата и се чувстват комфортно в нея. ПЛУВАНЕТО е вторият по популярност индивидуален спорт в света, каквото и да напишем за него ще е малко. Топим неусетно излишните мазнини, оформяне завиден и равномерен релеф, минимално натоварване в ставите, което ни предпазва от нежелани контузии. Укрепва стените на вените и възтановява еластичността на кръвоносните съдове. Мнението на специалисти е, че плуването е ИДЕАЛНИЯТ спорт. Затова – помислете за подходящо място, ако обичате да го практикувате.

 

Написахме по няколко реда за едни от най-разпространените аеробни тренировки, без голямо физическо натоварване и локви от пот . Надявам се, че сте се открили в поне една от тях и сме ви били полезни.

 

Съвет: Преди да започнете редовно посещение на аеробни часове, уверете, че инструктора, който сте избрали е квалифициран и вашето физическо състояние позволява участието ви в неговите часове.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)