“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Лимонената трева

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 04/04/2013, в категории: Beauty and Spa,Здравословно хранене

Лимонената трева се използва както за подправяне на различни ястия, така и за чай, като лекарство и с козметични цели.

Oпитвали ли сте лимонена трева? Обикновено се продава на малки връзки от няколко пръчици или посадена в саксия – ще я познаете по твърдите стебла и острите зелени листа. Лимонената трева е мощно природно средство, което се използва в традиционната медицина и източната кулинарна традиция. 

Родината на лимонената трева е Индия, но вирее чудесно и в Тайланд, Виетнам, Индонезия и почти навсякъде в тропиците. Използва се както за подправяне на различни ястия, така и за чай, лекарство и с козметични цели. Може да ползвате пресните стръкове, да си я набавите суха или под формата на ароматно масло. За разлика от лимона и лайма, тревата придава аромат на ястията, но не ги прави кисели. 

Чай или извлек от лимонена трева се използва за облекчаване на симптоми, свързани с настинка – температура, възпалено гърло и кашлица. Етеричните масла имат успокояващ ефект върху храносмилането и помагат срещу киселини и подуване. Чай от лимонена трева се препоръчва и при наднормено тегло, метаболитни смущения и високо кръвно. Големи надежди се възлагат и на антиканцерогенните й качества. В диети за детоксикация, чаят помага за изчистване на бъбреците и черния дроб. 

Може да се прилага и при предменструален синдром, особено когато усещате, че задържате излишни течности. Преди сън чаша топла напитка с лимонена трева успокоява и осигурява дълбок сън. Неслучайно древната наука за живота Аюрведа предписва тази билка при напрежение и за балансиране на питта и кафа доша – чаят е охлаждащ и успокояващ. 

Лимонената трева е така полезна благодарение на етеричните масла, антиоксидантите и антимикотичните елементи. Заради съдържанието на цитрал лимонената трева се бори с инфекции и бактерии в храносмилателната и дихателната система. В ароматерапията лимонената трева е позната като средство срещу мигрени, изтощение и стрес. Едни от най-добрите продукти в спа козметиката са на основата на лимонена трева. прочетете повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)