“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Мъж и половина Част 1

Автор: Доц. Д-р Румен Бостанджиев, Сексолог и психотерапевт
Публикувано на 12/04/2012, в категории: Секс

Всеки от нас е имал моменти в живота си, когато му се е искало да се представи в най-добрата си сексуална форма. Това най-често е, когато за пръв път сме с дама, на която особено държим или когато имаме специален повод да се чувстваме на седмото небе /оказали сме се на изключително място, в изключителен момент, с изключителен човек/.

Как да дадем най-доброто от себе си, особено ако в стремежа си да се надскочим, започваме сами да си пречим? Този въпрос си задават и много мъже, които след по-продължителна липса на сексуални контакти, се опасяват, че няма да могат да „запалят“ от първия път. За щастие съвременната сексуална медицина вече предлага доста възможности за безопасно форсиране на „сексуалния двигател“. Естествено, еротичната ни мощ зависи най-вече от индивидуалния ни чар и умението да предразположим своята избраница. Друго е, когато човек покачи октаните и усети рева на звяра в себе си.

Ежедневно се срещам с мъже, които дълго време отлагат съдбовни срещи с желани от тях партньорки, тъй като не се чувстват уверени в собствените си способности. За тях е важно да разберат, че „машинката” работи на пълни обороти, за да излязат на бялата писта и да полетят към висините на еротичния екстаз. Други пък в леглото се чувстват като алпинисти, на които предстои изкачване на опасна канара и отчаяно се нуждаят от осигурително въже, което да спаси сексуалното им самочувствие. Въпросът обаче е – как да се ориентираме в огромното разнообразие от всевъзможни стимуланти и възбуждащи средства, с които ни засипват интернет, ефира и печатните издания? Как да разберем кога и какво да изберем и как да го използваме, за да получим очаквания резултат? Нека да разгледаме две от най-честите ситуации, когато се нуждаем от помощ и да видим кои са най-добрите средства, които може да използваме в тях.

Да започнем с моментите, в които по някакъв повод чувстваме загуба на сексуална форма. Не на всеки е ясно, че хормоналната регулация на сексуалната ни активност е изградена на принципа на обратната връзка и когато за по-дълго време от живота ни отсъстват еротични предизвикателства, ние ставаме като спортисти, които са занемарили тренировките си. Продължителната липса на еротични преживявания, особено когато е съчетана и с конфликти, несполуки, тежки загуби и пр., води до доказан спад в нивата на хормоните, стимулиращи сексуалната активност. Обичайна проява на това е постепенното разреждане и дори изчезването на спонтанните нощни и сутрешни ерекции, загубата на сексуален интерес и сексуално желание. Организмът ни автоматично отчита кога в живота ни еротичната доминанта е минала на заден план и веднага отнема тягата, за да не изразходва напразно енергията си. Осъзнаването на тази промяна за много хора е драматично, особено ако не си дават сметка, че това е напълно естествен процес. Подозренията за несъществуващи тежки заболявания могат допълнително да депресират и да потиснат както желанието, така и възможностите. В такова състояние най-често се оказват мъже след продължителен професионален стрес, след раздяла с любим човек, след тежко и продължително боледуване, което е променило обичайния начин на живот. В определен момент, нарастващата тревога и ужасът от настъпващата „сексуална немощ”, „импотентност” и какви ли не още страшни химери, може да затвори омагьосан кръг, от който трудно се излиза, дори и човек да е напълно здрав.

Очаквайте 2 част!

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)