На 07 април Fine Line направи първия си workshop в „+ Това“ по инициатива на Ladyzone.bg
Публикувано на 10/04/2012, в категории: Новини

На 07 април Fine Line направи първия си workshop в „+ Това“ по инициатива на Ladyzone.bg . На присъстващите показахме как се правят 2 вида здравословен козунак – единият диетичен, а другият – със суперхрани. Разбира се, всички се почерпихме след това и боядисвахме яйца с техниката ебру! Беше много забавно и ще се радваме да споделим с вас знанията си още много пъти в името на здравословния и пълноценен начин на живот. Ще ви информираме своевременно кога ще бъде следващото ни събитие…
А за онези, които са любопитни и не са успели да дойдат в „+ Това“, ето малко повече информация как се правят двата козунака:
Здравословен козунак и Супер козунак
Продукти:
Тесто:
250 гр пълнозърнесто брашно от лимец (прясно смляно)
250 гр пълнозърнесто брашно от спелта (прясно смляно)
250 гр пълнозърнесто брашно от пшеница (прясно смляно)
250 гр бяло брашно тип 500, плюс допълнително за подмесване
100 гр соево брашно
1 пакетче бакпулвер
2-3 пакетчета ванилия
6 яйца
100 гр краве масло, допълнително за намазване
15 гр какаово масло
½ ч.л пчелен прашец
21 гр суха мая (може и прясна)
1 ч.ч и 3 с.л. кристална захар
½ ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. прясно мляко
настъргани кори от 1 лайм и 1 лимон
Плънка за здравословен козунак:
2 шепи стафиди
2 шепи орехи, начупени
цели орехови ядки и кафява захар за поръсване
Плънка за супер козунак:
½ ч.л. пчелен прашец
сок от ½ лайм
1 с.л. мед
2 с.л кленов сироп
1 шепа годжи бери
1 шепа стафиди
1 шепа сушени сливи
1 шепа сушени кайсии
1 шепа орехи
1 шепа сушена папая и манго
чия, маково семе и кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 1 ч.ч. топло прясно мляко, 3 с.л. захар на кристали и 3 с.л. бяло брашно. Разбива се на гъста каша, която трябва да е с температура 40-45 градуса. Поръсва се с брашно и се оставя на топло за 20-30 минути, докато не стане на балончета. В голяма купа се смесват три пъти пресятите брашна от лимец, спелта и пшеница и се добавя 1 пакетче бакпулвер и 2-3 пакетчета ванилия. В малка тенджера се разтопява маслото и какаовата мазнина. В друга купа се разбиват 5 яйца на стайна температура. Към разтопеното масло се добавя 1 ч.ч. кристална захар, а към яйцата ½ ч.ч. кафява захар, лимонени кори от зелен и жълт лимон и ½ ч.л. пчелен прашец, разтворен във вода. Разбъркват се и се смесват, като маслото не трябва да е много горещо.
Полученият микс се добавя към брашното и се бърка до получаването на рядко тесто. Добавя се маята и започвате да добавяте на части бяло и соево брашно до получаване на меко тесто. Поръсва се бяло брашно върху тестото, покрива се с кърпа и се оставя на топло място да втаса. Когато брашното по повърхността се напука, тестото се вади от купата върху набрашнен плот, най-добре дървен, и се започва месенето, като се добавя бяло и соево брашно до получаване на желаната консистенция. Тестото трябва да е меко, гладко, топло и влажно. Оставя се да втаса, поръсено с брашно и завито на топло място.
Когато тестото удвои обема си, се изважда на изчистения и намазнен плот и се меси с омазнени ръце, за да не лепне тесто по тях. Тестото се разделя на 2 равни части за двата вида козунаци.
Здравословен козунак
Тестото се разделя на 3 равни топки, които се издължават и притискат, така че да се получат дълги и тънки ленти. Посипват се с орехи и стафиди и се завиват по дължина, така че да се получат три дълги рула. Трите рула се сплитат на плитка и се поставят в предварително намазана с краве масло форма. Козунакът се маже с масло и се оставя да втаса, завит на топло място. Когато се надигне до малко над средата на формата, козунакът се маже с разбито яйце и се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна на долен реотан. След 10 минути се проверява дали се е надигнал. Когато се надигне до изпълване на формата, се маже пак с разбитото яйце, слагат се цели орехови ядки за украса и се поръсва с кафява захар. Връща се във фурната и се пече на 150 градуса на долен реотан до получаване на златиста коричка отгоре и започне да мирише приятно. За да проверите дали е готов от вътре се забива дървено шишче и ако то излиза сухо, козунакът е готов.
Супер козунак
Разделя се тестото на 3 части. Разстила се на дълги и тънки ленти. Посипват се с плънка.
Плънка:
Предварително накиснато годжи бери в 1 с.л. мед, 2 с.л. кленов сироп, сок от ½ зелен лимон и ½ ч.л. пчелен прашец. По желание може да се добавят няколко капки ванилова есенция или част от ванилова шушулка. Отцеждат се годжи беритата и се смесват със стафиди, сушени кайсии, сушени сливи, папая, манго и орехи.
По гореописания начин се загъва плънката в руло и трите рула се сплитат. Козунакът се поставя в предварително намазнена форма, маже се с масло и се оставя да втаса, завит на топло място. Когато козунакът се надигне до малко над средата на формата, маже се с разбито яйце и се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна на долен реотан. След 10 минути се проверява дали се е надигнал. Когато се надигне до изпълване на формата, се маже пак с разбитото яйце, поръсва се с чия, маково семе и кафява захар. Връща се във фурната и се пече на 150 градуса на долен реотан до получаване на златиста коричка отгоре и започне да мирише приятно. За да проверите дали е готов от вътре се забива дървено шишче и ако то излиза сухо, козунакът е готов.
Опитайте тази година да направите поне един от тях! По-вкусни, по-хранителни и по-диетични са.
Добър апетит!
Коментари
Powered by Facebook Comments