“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Омлетена торта по провансалски

Публикувано на 19/08/2013, в категории: Рецепти

Омлетена торта по провансалски

женски: 231 kcal

мъжки: 308 kсаl

 

Продукти:

Порции: 10

  • 10 яйца
  • 1 с.л. зехтин и допълнително за пържене и поръсване
  • 2 ситно накълцани тиквички
  • 3 ситно накълцани стръка зелен лук
  • 4 печени чушки от буркан, отцедени и накълцани
  • 1 смачкана скилидка чесън
  • 1 червено люто чушле, без семки, ситно накълцано

За плънката:

  • 300 г. меко сирене (може и крема)
  • 5-6 с.л. мляко
  • 4 с.л. накълцан див лук
  • 2 с.л. нарязан босилек
  • зелена салата и пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

1.Счукайте яйцата в 2 купи, по 5 във всяка. Разбийте ги леко и овкусете със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган и задушете тиквичките и зеления лук за 10 минути. Оставете ги да изстинат и ги добавете към едната купа с яйца с още малко сол и черен пипер. В другата купа сложете чушките, чесъна, лютото чушле и малко сол и черен пипер.

2.Загрейте леко зехтин в малък незалепващ тиган (около 20-23 см. в диаметър). След като се загрее, сложете около 1/3 от яйцата с тиквичките и го разклатете, за да покрият дъното равномерно. Пържете, докато яйцата се стегнат и станат светлокафяви отдолу. След това покрийте тигана с чиния и обърнете омлета в нея. Плъзнете го обратно в тигана и го запържете и от другата страна. Добавете малко зехтин и повторете процедурата с другите два омлета с тиквички. Сложете ги в чиния. Направете още 3 омлета с чушки от дурагата купа и ги поставете в друга чиния.

3.За плънката първо размачкайте мекото сирене и го разбийте с млякото, за да стане като пастет. Добавете подправките и малко сол и черен пипер. Вземете дълбока тавичка за кекс с размера на тигана за омлетите и я застелете с чисто фолио. Изберете най-добрия омлет с чушка и го поставете на дъното с по-красивата страна надолу. Загърнете с фолио и охладете до 24 часа.

4.За сервиране, обърнете омлетите върху плато и махнете фолиото. Украсете със зелена салата (рукола или радика) и с пармезан. Поръсете със зехтин и прясно смлян черен пипер. Сервирайте тортата, нарязана на триъгълни парчета.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)