“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Опознай вселената си, за да я обикнеш

Автор: Ирина Кирякова, Психолог и психотерапевт
Публикувано на 09/03/2012, в категории: Relax

Всички познаваме древната мъдрост „Здрав дух, здраво тяло”. Съвременната наука, вече, разполага с инструментите, за да обясни защо е така, докато предците ни са го извели интуитивно.

Най-хубавото е, че все повече области на познание се обединяват, за да изградят една по-цялостна грижа за лечение и превенция на проблемите свързани с душата и тялото ни. Колкото повече насоки имаме как да поддържаме и развиваме здравето си, толкова по-пълноценен и удовлетворителен живот ще водим.

До скоро медицината се занимаваше със соматичните нарушения, психологията с душевните болки и терзания, екологията с проблемите на средата, в която живеем и т. н. Сега в света навлиза идеята за холистичния(цялостен) подход, който ни подсказва, че всичко е свързано, че не можем да отделим тялото, от психиката, човекът от средата, в която функционира, ако искаме да разберем какво се случва с нас и защо се случва. Колкото повече фактори отчитаме и познаваме, толкова по-пълна и надеждна ще е картината, която наблюдаваме.

Ще дам пример в подкрепа на казаното до тук – всяка една емоция, която изпитваме представлява биохимична реакция в тялото. Ако сме гневни се учестява пулсът, покачва се киселинността в организма, повишава се нивото на определени хормони(адреналин, например), активират се определени мускулни групи, … Ако сме радостни се вдига нивото на ендорфин и имунната ни система става по-силна. По този начин емоциите и чувствата ни въздействат върху органите и функциите им. Същото, обаче важи и с обратен знак – промените в тялото ни се отразяват на настроението, преживяванията и мислите ни. А тялото и психиката ни, пък, са изложени на въздействия от средата – въздух, храна, стрес, мода, климатични условия, …

Затова, ако искаме да се чувстваме добре е важно да обгрижваме и развиваме всички измерения на живота ни. За тази цел е добре да повишим нивото си на осъзнатост, а това е пряко свързано със себепознанието.

Всеки човек е една вселена и като всяка вселена той притежава богатства, възможности, ресурси, тайни, загадки, закони и сили, на които се подчинява. Колкото по-добре познаваме вселената си, толкова по-добре живеем в нея, толкова по-уютно и сигурно се чувстваме там.

Себепознанието е пътешествие навътре в нас, приключение, в което да открием и опознаем по-добре себе си, за да се чувстваме уютно в собствената си кожа или метафорично казано: Опознай вселената си, за да я обикнеш и развиеш.

Как себепознанието ще ни помогне да живеем по-добре?!

Ако се замислим ще открием, че повечето проблеми, трудности, страхове, комплекси, тревожност се дължат на липса, недостиг или изкривяване на информацията. Себепознанието ни дава възможност да боравим с повече и по-качествена информация, за нас самите, и така създава чувство на увереност, сигурност и стабилност. Кой не си е задавал въпроси като: Как функционира моето тяло?; Как работи психиката ми?; Защо изпитвам страх, болка, гняв?; Как да контролирам емоциите си?; Как да се справя със страховете си?; Как да преодолея срама си?; Как да изразя желанията си?; Как да направя сполучлив избор?; Как да определя целите си?; Как да изградя удовлетворяващи взаимоотношения с околните?; Какво е здравословно за мен и какво ме разболява?, … Отговорите на тези въпроси са в самите нас – трябва само да ги открием. Освен това, ако разберем собствената си вселена ще можем по-лесно да разберем и приемем чуждата, което чувствително ще подобри връзките и комуникацията ни с околните, които се явяват средата, в която функционираме.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)