Охлювчета с банани и канела
Публикувано на 22/08/2013, в категории: Рецепти

Охлювчета с банани и канела
за жени: 191 kcаl
за мъже: 255 kсаl
Продукти:
За тестото:
- 225 г. пълнозърнесто или ръжено брашно
- 225 г. малцово брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 пакетче мая
- 150 мл. топло мляко
- 1 разбито яйце
- 1 с.л. зехтин
- 100 – 150 мл. топла вода за охлювчетата (9 броя):
- ½ доза тесто за пълнозърнест хляб
- 25 г. разтопено безсолно масло
- 2 средни банана
- 100 г. нарязани сушени кайсии
- 1 ч.л. канела
- 50 г. кафява захар
- 2 с.л. течен мед
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете бялото и малцовото брашно и солта. Добавете захарта и маята. Направете кладенче в центъра на брашното и сипете топлото мляко, разбитото яйце и малко от водата. Започнете да обърквате постепенно с брашното до получаването на меко и влажно тесто. Месете тестото върху леко набрашнена повърхност около 10 минути, докато стане гладко. Сложете го в леко намазана купа, покрийте го с намазано с олио прозрачно фолио и оставете на топло да втаса, докато стане двойно по-голямо. Тестото вече е готово за оформяне.Пригответе тестото както преди и оставете да втаса. Намажете с масло квадратна тавичка (с дължина на страната около 20 см.). Върху поръсена с брашно повърхност разточете тестото на правоъгълник с размери приблизително 30 см. на 25 см. Намажете го с разтопено масло. Нарежете бананите на колелца и в купа ги смесете с кайсиите, захарта, канелата и настърганата портокалова кора. Разпределете сместа върху тестото, като оставите малко от краищата без плънка. Навийте тестото на руло и притиснете краищата. Нарежете рулото на 9 парчета и ги наредете в тавичката с разрязаната страна нагоре, като се допират леко. Покрийте ги с намазнено фолио и ги оставете на топло 30 минути да втасат. Загрейте фурната на 200 градуса (180 градуса с обдухване). Затоплете меда в тенджерка. Полейте охлювчетата с половината мед. Печете ги 20-25 минути до златисто. Оставете ги в тавичката да поизстинат 10 минути и ги преместете на телена поставка да изстинат напълно. Полейте ги с останалия мед.
Коментари
Powered by Facebook Comments