“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Партньорите, необходими на всяка жена Част 1

Автор: Доц. Д-р Румен Бостанджиев, Сексолог и психотерапевт
Публикувано на 03/04/2012, в категории: Секс

Много е писано за сексуалния опит, който ни изгражда като интимни партньори. В повечето случаи акцентът се поставя върху техническите аспекти на любовния контакт – овладяването на определени техники на сексуална стимулация, пози и пр. По-важни в сексуалната ни биография обаче са еротичните сценарии, чрез които всеки от нас разкрива определени черти от характера си, усвоява различни социални умения и узнава своите потребности. Днес се счита, че преминаване през различен тип еротични връзки е важно условие за сексуалното развитие и израстване на всеки мъж или жена. Пълноценното справяне с тази житейска задача предполага умение да открием уникалността на всеки наш интимен партньор, да се концентрираме върху ценните моменти, които връзката ни с него предлага и естествено, да сме наясно с някои ограничения и капани, които тя крие. Чувствителността към тези нюанси в любовната интрига ни дава възможност по-добре да опознаем собствените си изисквания и потребности и е важна предпоставка за това в зрелия си интимен живот да сме точно с този партньор, който най-много ни допада и подкрепят сексуалното и личностното ни развитие.

Правени са различни опити за типологизиране на мъжете и жените според притежаваните от тях еротични качества и предпочитаните любовни сюжети, в които участват. С пълното съзнание за условността на подобни класификации и идеята, че те рядко се срещат в чист вид, бихме могли да разгледаме някои от тях. Трябва да уточним освен това, че е напълно възможно човек да участва през живота си в различен тип сценарии и да поема различни еротични роли според това в какъв момент от живота си, с какъв партньор и при какви житейски обстоятелства се случва интимната връзка.

Нека започнем с типа „по-възрастен и опитен любовник”. За много млади дами това е първият сексуален партньор, който ги въвежда в царството на любовта и еротиката. Този тип мъже обикновено са изпълнени с галантност и кавалерство. Те са склонни към покровителствено отношение към своята избранничка и не рядко в тях тя открива съкровената си мечта за „добрия татко”, когото не е имала удоволствието да срещне в живота. Мотивът на такъв мъж да се ориентира към по-младо и неопитно момиче обикновено е желанието да се почувства „все още млад”, а и освен това да се наслади на увереността, която има с дама, която е в позиция на „ученичка”. От страна на момичето, плюсовете в една такава връзка са свързани с подкрепата и освободеното от опекунство напътствие, което тя намира и което за разлика от отношенията и с родителите, би могло да й даде сигурност, съчетана с по-голяма доза самостоятелност. Към такъв тип отношения са склонни момичета, които са израстнали без близкото присъствие на баща или такива, които от малки са в остър конфликт с деспотичните си родители. Ако възрастовата разлика с по-зрелия им интимен партньор не е прекалено голяма, те могат да научат чрез него много важни житейски уроци и така неусетно да преминат от юношеството към зрелостта. Рисковете от твърде дългото застояване в такива отношения идват от възпроизвеждането на вече познатите отношения „родител – дете”. Това се случва, когато партньорът в ролята на „добрия татко” отказва да приеме равнопоставеността на своята любима, а тя от своя страна предпочита да запази безпомощното си положение на покровителствана. Тази ситуация блокира личностното развитие и на двете страни и много скоро води до неизбежни конфликти и неудовлетвореност във връзката.

Очаквайте 2 част!

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)