“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

План за здраве и красота през есента

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 08/10/2013, в категории: Здравословно хранене,Спорт

Нищо не идва даром – преди да дойде лятото се подложихте на зелен детокс, добавихте още упражнения за корема, започнахте да тичате в парка.

Ако сте изпълнили всичко, усилията ви вероятно са се възнаградили с успех – чувствали сте се добре в собствената си кожа на морския плаж и лесно сте се катерили по склоновете на планината. Сега обаче ваканцията свърши, сутрините са дъждовни, не ви се става от леглото до последния момент и дупето и ръцете ви започват да омекват…

Споделям ви как помагам на клиентите си да планират прехода от лятото към зимата, така че да са в страхотна форма и да посрещнат пролетта стегнати, в добро настроение и без да трябва да взимат спешни мерки за да влязат във форма.

1. Изненадайте есента, вместо тя да изненада вас. Щом досега сте тичали навън, преди да се е застудило наистина, намерете удобен вариант за сезона – закрита писта или пък фитнес, който е близо до работата или дома ви. Винаги планирайте как да адаптирате физическата си активност за по-студено време.

2. Опитайте нов вид движение – плуване, танци, бокс, пауър йога. За да сте редовни обещайте си поне месец да посещавате часовете с приятел, за да се подкрепяте взаимно. Месец е и времето за създаване на нов навик и шанс да прецените дали този спорт е за вас или не.

3. Сутрин пийте чаша топла вода с лимонов сок или малко мед – направете това още преди кафето за да подпомогнете процесите на храносмилате и детоксикация.

4. Сменете студената храна с топла – според древната наука за живота “Аюрведа” всеки сезон носи своя характеристика – тъй като зимата има сух и студен характер, важно е храната да е по-мокра и топла, за да балансира тялото и ума. Сприхавост, раздразнителност, нетърпеливост и постоянен глад лесно се “потушават” с топла храна.

На закуска заложете на сварени каши от елда, просо, киноа или амарант, на обед на вкусна супа, а вечер на топло печено месо или зеленчуков гювеч. Преди лягане направете чаша чай от лайка или топло мляко с щипка индийско орехче. В особено топлите дни на циганското лято – хапвайте студени салати и кисело мляко, но в дъждовните и лоши дни, бързо адаптирайте менюто си.

 Прочетете цялата статия тук…

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)