“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Редовни разходки и повече сън пазят от рак на гърдата

Автор: Д-р Юлия Григорова, Гастроентеролог и експерт по хранене
Публикувано на 31/10/2013, в категории: Здравословно хранене

Ранната диагностика на рак на гърдата може да спаси живота ви, но има начини да се предпазим от това заболяване, казват експертите.

В последния ден на месеца на борба с рака на гърдата събрахме няколко съвета, които според лекари намаляват риска от този най-разпространен сред жените рак. Вижте какви са те.

Редовни прегледи

Гинеколозите съветват жените над 20 г. да си правят сами прегледи на гърдите, като всеки месец проверяват за бучки. Най-добре е това да се прави всеки път след като приключи цикъла, защото е по-лесно да се намерят образуванията. Освен това задължителните прегледи при специалист трябва да се правят веднъж годишно, след като навършите 35 г. Ако имате случай на болестта в семейството се посъветвайте с мамолог какви изследвания и на колко време трябва да си правите.

Ходете повече

Изследванията показват, че жени, които ходят поне 12 мин. на ден намаляват възможността от рак с 18 %. Упражненията намаляват нивото на естроген и укрепват мускулната тъкан, която намалява риска от заболяването. Д-р Андрю Хайд от Медицинския университет в Мичиган установява, че благодарение на упражненията тялото ни произвежда високи нива на IGFBP-3 – протеин, който се бори с образуването на ракови клетки. Доказано е също, че дневната физическа активност намалява риска от рак на дебелото черво с цели 48 %. Спортът спомага за намаляването на стреса, а над 40 % от всички случаи на рак се свързват с високото ниво на стрес.

Спете повече

Задължителните навици, с които осигуряване здраве на гърдите си са: балансирано хранене, въздържане от тютюнопушене и поне 6 часа сън всяка нощ. Здравословният сън намалява риска от заболяването с 60-70 %, защото когато спим тялото ни произвежда повече мелатонин. А самият хормон намалява растежа на увредените ракови клетки. Поддържането на високи нива на мелатонина е важно за намаляването на риска от рак.

Сменете дезодоранта си

Алуминиевите соли, които се съдържат в дезодорантите против изпотяване увеличават нивата на естроген в тялото ни. Той е тясно свързан с формирането на рака на гърдата, ето защо проникването на тези соли през кожата могат да повишат риска драстично. Никога не използвайте дезодоранти след обезкосмяване, защото тогава порите ви са отворени. Старайте се да си купувате дезодоранти с натурални съставки.

Пийте ментов чай

Според едно френско проучване жените, които предпочитат ментов чай пред сутрешната доза кофеин, имат по-малък риск да заболеят от рак на гърдата. Съставките му пречат на формирането на ракови клетки, ето защо е много полезен.

Яжте маслини

Маслините съдържат съставка, наречена салвестрол, която се бори с раковите клетки. Открива се също в броколи и тиквички. Съставката CYP1B1, която се открива в болните ракови клетки, умира при контакт със салвестрол.

Намалете калориите

1 от 4 случая на рак е свързан с наднорменото тегло на пациентката. Консумирането на вредни храни неминуемо се предава и върху здравето на клетките. Те започват да се делят и растат повече, което е първа стъпка към формирането на ракови образувания. Старайте се да консумирате здравословни храни и следете приема на калории на ден.

Дръжте настрана цигарите

Новите проучвания показват, че пушачките попадат в рисковата група още преди менопаузата. Това важи и за пасивното пушене, затова стойте настрана от задимени помещения. Рискът скача с цели 32 %, затова ако пушите направете всичко възможно да се откажете от този вреден навик.

Соята не е полезна

Вегетарианците може и да я използват като заместител на месото, но последните проучвания на американски учени показват, че прекалената консумация на соя води до повишаване на нивото на изофлавони, което от своя страна води до повишено делене на клетките и образуването на болни такива. Ограничете тофуто и соевото мляко, колкото и да ги обичате.

Научете какви са останалите рискови фактори

Стрес, депресия, драстични диети, тежки метали и химикали в козметиката, са малка част от останалите фактори, които повишават риска от заболяването дори сред младите жени. Долната граница на заболяването непрекъснато пада, затова добрата информираност и редовните прегледи са абсолютно задължителни за всички.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)