“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Ресторативно движение с Галя

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 06/01/2014, в категории: Lifestyle,Спорт

Ресторативно Движение е цялостна система за възстановяване на здравето чрез движение и холистичен научен подход към механиката на човешкото тяло. Упражненията и програмите са разработени от Кейти Боуман – инженер и магистър по биомеханика и са базирани на закони и принципи от биологията, геометрията и физиката, приложени към човешката “машина“. Благодарение на тях тялото може да функционира оптимално, а вие може да развиете гъвкавостта, силата, стабилността и подвижността, които са ви нужни и подходящи за вашето тяло.

Restorative Exercise™ e запазена марка на Института по Ресторативно Движение, САЩ и се практикува от специалисти по ресторативно движение (RES) в целия свят. Много от специалистите, също като мен, имат различни професии: физиотерапевти, лични треньори, учители по йога, терапевти. Така ресторативното движение става база, чрез която могат да се повлияят различни състояния и оплаквания, които имат механичен произход, като всеки специалист прилага системата в своята лична практика.

“Ресторативното движение има за цел да създаде база за правилно функциониране на тялото, над която вече всеки би могъл да надгради фитнес, ако това е неговото желание“

От ресторативно движение се нуждае всеки съвременен човек. Заради часовете прекарани на бюро, пред компютър, зад волана, високите нива на стрес и нездравословната околна среда, човешкото тяло далеч не функционира и не изглежда така, както би изглеждало преди хиляди години. Съвременната фитнес индустрия предлага много решения, като силови и кардио тренировки или различни спортове, но те надграждат “фитнес“ над мускулно-скелетна система, която далеч не е готова да поеме подобни натоварвания. Разбира се, всяко движение е по-добро от нищо, но ресторативното движение има за цел да създаде база за правилно функциониране на тялото, над която вече всеки би могъл да надгради фитнес, ако това е неговото желание.

Всеки има нужда да се движи, но как, колко, кога и какво точно да прави? Ресторативното движение по-добре от всяка друга система отговаря на този въпрос. Всяка индивидуална програма започва с внимателна оценка на нуждите, пълен анализ на стойката, мобилността на ставите и способността да се изпълняват заложените на човека модели на движение. Изготвянето на индивидуализиран подход за движение е наука и изкуство, които се прилагат различно за всеки човек. Променяйки начина по който се движим, седим, стоим, спим, работим, можем да променим хода на дегенеративни процеси, да повлияем позитивно на състояния, които рядко свързваме с движението. За много от хората, практикуващи ресторативно движение, доброто здраве, дълголетие и оптимизиране на всички жизнени системи е очакван и реалистичен резултат.

Всеки, който иска да практикува ресторативно движение може да го направи чрез персонализирана програма, която включва специфични движения за удължаване на мускулите, балансиране на функциите им и оптимизиране на тонуса им в покой. Резултатите от програмата са подобрено кръвообръщение, намалено възпаление и фрикция в ставите, повишаване на метаболизма в покой, облекчение за респираторни, храносмилателни и репродуктивни оплаквания. Всички жизнени системи функционират в тясна връзка с механиката на тялото и промените в нея очаквано въздействат и на всички системи.

Системата за ресторативно движение е холистичен подход, който има за цел да научи всеки как САМ да бъде свой треньор. За повечето хора 10 сесии са напълно достатъчни за да продължат сами своята практика докато постигнат дадени умения и преди да са готови да продължат със следващото ниво на програмата.

Ресторативното движение може да ви помогне да се движите без болка, да намалите възпаленията в ставите, да понижите риска си от сърдечносъдови и метаболитни заболявания, да управлявате стреса, да се възстановите от раждане или да прекарате активна бременност, да се справите с проблеми създадени от дисфункции на тазовото дъно, като пролапс, еректилна дисфункция или болки в малкия таз. Ресторативното движение е единствената система за превенция на остеопороза в най-рисковите зони, за подобряване на баланса и риска от падания и счупвания при възрастни хора. Ресторативно движение може да се практикува от 3 годишна възраст до дълбока старост.

Благодарение на ресторативно движение самата аз съм овладяла хронични болки и стари травми, успешно управлявам стреса в живота си и се радвам на добро здраве и отлична енергия!

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)