“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Стани природна стихия! С Primal move

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 06/06/2013, в категории: Lifestyle,Спорт

Такъв тип тренировки стават все по-популярни.

Двете основни системи се наричат Primal Move (първично движение) и Move Nat (природно движение).

Идеята им е да върнат човешкото тяло към пълния му капацитет от заложени движения – да можем да се търкаляме, да лазим, да се катерим, да отскачаме с лекота.

За съжаление повечето съвременни хора прекарват часове приковани към компютъра и могат само да мечтаят да правят каквото и да било с лекота и усмивка. Много често отиваме във фитнес залата, за да се напрегнем още или пък тичаме, играем тенис или се занимаваме с йога, за да “правим” упражнения, а не за да се насладим на красотата и изящността на едно движение.

Както на всяка пума, леопард или птица са заложени естествени, красиви и природни движения, такива са заложени и на нас. Макар че фитнес индустрията намира много начини да ни “тренира”  и “забавлява”, много малко от тях позволяват да развиваме естествено заложените ни и доста добре “забравени” умения.

За мен като практик и обучител в системата, Primal Move беше естествен отговор на търсенето на система от движения, които да приличат на игра, да са изящни и красиви и същевременно да помагат на клиентите ми да са в страхотна форма и да нямат неприятни болежки. С Primal Move възстановяването от травми е по-бързо, загрявките за тренировки са весели и ефективни, а самите движения лесно могат да се използват и за добиване на сила, издържливост, координация, ловкост и бързина.

Много интересно е и приложението на системата за развитие на умствените ни умения – ранното детско развитие, когато едно бебе се учи да се търкяля, обръща, лази, кляка и изправя е свързано не само с развитието на физическите, но и на психическите и когнитивни способности на един човек. Преминавайки отново през движения, които са заложени в развитието на човешката двигателна система, можем да придобием или подобрим и способността си да мислим по-бързо, да сме по-креативни и енергични. Ако се интересувате от историята – създател на системата е унгарецът Петър Лакатос, който зедно с екипа си провежда обучения на треньори в цяла Европа. Неговата лична мисия и желание е да въведе Primal Move в образователната система на Унгария и да помогне на децата да имат активен, динамичен и забавен начин да се движат, вместо да се занимават със скучните програми по физическо образование. С това той се надява не само да подобри физическите, но и умствените им способности за наистина здраво младо поколение.

Прочетете повече…

Ако системата ви е интересна, може да видите примерни видео демонстрации в Youtube.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)