“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Стратегията “Just-in-time” в храненето

Публикувано на 20/04/2016, в категории: Грижа за тялото,Диети,Диетолог,Здравословно хранене,Новини

Може би сте чували за стратегията “Just-in-time” или “Точно навреме” и невероятните резултати, които постигат при прилагането й Тойота, а след това и други компании. Ако не сте, кратък поглед в Wikipedia или Google ще ви даде информация за оптимизирането на производствените процеси при поддържане на ниски нива на складови наличности и минимизиране на загубите. И дори последните думи да ни звучат като “тъмна Индия”, само ако се замислим за някои паралели и практически приложения на въпросната стратегия в начина ни на хранене, определено можем да си извадим ценни поуки.

И без да губим повече време в обяснения и сложна терминология, ето един възможен начин да сведем “Just-in-time” до простички и лесни за разбиране и следване принципи в храненето:

1. Купувай храни (по възможност необработени), произведени близо до теб (не само на теб ти отнема време, пари и енергия, когато пътуваш хиляди километри, а и така можеш да опознаеш производителя, отгледал храната – не толкова за да разбереш що за човек е, а просто да побъбрите, пък защо не и да кажеш едно “Благодаря!”)

2. Не се запасявай, купувай само толкова колкото ти е необходимо за кратък период напред (освен че спестяваш място, храните не са никак лесни за съхранение – справка: покълналите картофи и широката заблуда, че като махнеш кълновете си спасил черния си дроб от челен сблъсък със силно токсичния алкалоид соланин, зародил се в тях при събуждането им)

3. Консумирай възможно най-скоро след закупуване (за “скоро” не гледай срока за годност, той е проява на нездрав оптимизъм, почиващ на търговски и други интереси – последното важи с особена сила за преработените и опаковани/запечатани храни, ако въобще консумираш такива – който си мисли, че няма пречка да речем един тахан да издържи указаната на опаковката една година, може да премине направо на точка 5 или да пита нощните труженици по точка 6)

4. Храни се със свежи сезонни продукти, суши и консервирай само по изключение и по щадящ начин (това с консервите го сложих по-скоро от носталгия, а ако си готов да добавиш замразяване, прочети за разширяването на водата при замръзване, което причинява вътрешни разкъсвания на продуктите, после помисли пак – за по-отвлечени неща като информационното нулиране при фазов преход на водата си говорим в други материали)

5. Приготвяй за конкретното хранене и не оставяй обработена храна да стои повече от 3-12 часа (тук влизат всички механични и термични трансформации на храната, включително и особено мелене и печене на зърна, семена и ядки, най-малкото защото кислородът е създаден да окислява и обича страстните връзки с разни нутриенти, особено мазнини – другите процеси, които ще протекат в храната са не толкова за учебник по химия, колкото по биология… ще добавя и физика, пак заради паметливата вода и защото чувам да споменаваш хладилника, който само си мислим, че спасява положението)

6. А да, яж ако и когато си гладен, като гледаш все пак това да е между изгрев и залез слънце (въпреки навиците, емоциите и призиви от рода “хайде на по …” и “готово е”, а и защото работата извън работно време се заплаща много скъпо, дори когато става въпрос за жлъчката, черния дроб и компания)

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)