“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Ти в цифри. Или джаджите-съюзници за идеално тяло

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 01/07/2013, в категории: Lifestyle,Здравословно хранене

С техниката сме в напрегнати отношения – ту се обичаме, ту се мразим. Обичаме се, когато телефонът ми напомня да си заредя крачкомера и да отида да спортувам, мразим се, когато гърбът ми се е схванал от седене пред компютъра. На хоризонта обаче се задава нова тенденция в поддържането на добра форма – използването на различни “джаджи”, които ни помагат да сме здрави, леки и витални. От една страна техниката ни кара да водим заседнал начин на живот, но от друга подава ръка ако искаме да се измъкнем от клопката му.

Тук не става въпрос за шантави иновации като вилицата, която вибрира, когато се храните като на състезание, а за явлението “човекът в цифри”.

Малки устройства, които се закрепят за тялото или дрехите ви, носят се като гривна или програми, които се инсталират на телефона ви, броят крачки, мерят температура и пулс, сигнализират колко калории сте приели и колко ви остават до края на деня, следят качеството на съня ви.

В областта на медицината джаджи мерят кръвната ви захар и показват резултата директно на екрана на телефона ви. До няколко години се очаква всеки да може да носи “джобна лаборатория” и да си прави много широкоразпространени изследвания сам с натискането на един бутон.

Нормално е човек да си каже – “Ей, какво ли не измислят” или както обичам да казвам: “Баба ти все с крачкомер се е разхождала!”. Явлението “човекът в цифри” обаче не може да се пренебрегне. Страхотно е, че различните устройства и програми ни показват точно какво правим през деня и помагат да онагледим целите и постигнатите резултати. Ако решите, че искате да ходите 6 км дневно и имате устройство, което точно да измери това растояние и да виждате статистиката си за всяка седмица и месец, ще бъде много по-лесно да знаете дали сте изпълнили целта си и да си поставите нова. Най-страхотната характеристика на тези устройства е, че променят акцента на активния живот от фокусиране върху упражненията и тренировките, към фокусиране върху начина на живот. Именно ежедневната активност, а не толкова упражненията определят общия калориен баланс и прогреса ни.

Прочети повече…

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)