“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Традицията Баба Марта

Публикувано на 01/03/2013, в категории: Новини

Навсякъде по света хората празнуват идването на пролетта с радост и надежда, но само в България пролетта се посреща с традиции от старите времена.

На първи март по българските улици се разхождат много усмихнати хора, всички закичили се с мартеници. А в малките планински селца хората ги слагат даже и на добитъка: агнета, ярета, жребчета. Къщите също си имат мартеници.

Класическата мартеница е направена от усускани заедно бели и червени конци. Понякога накрая има пискюли от същата прежда. Обикновено пискюлите са украсени със сини мъниста, пендари или конци с друг цвят.

В старите времена мартеницата е била възприемана като ритуален знак – амулет, предпазващ от злите духове. Днес почти всички подобни „функции” са забравени и обичаят символизира само идването на пролетта. Но дори и сега българите вярват, че ако носят мартениците през март, ще са здрави цяла година.

На първи март всеки трябва да носи мартеница, особено малките деца и младоженците. На някои плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се слагат мартеници. Мартениците се носят на китките, на врата като огърлица или на дрехите отляво.

Мартеницата се носи за определен период от време. Обичайно периодът е свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво.

Веднъж свалена със съпътстващия ритуал, мартеницата губи значението си на амулет. Това отбелязва една важна стъпка – края на зимата и прехода към положителните промени. Тази широкоразпространена практика на носенето на мартеници и нейното учудващо неотслабващо положение сред българските обичаи се обяснява с вярването в магическите свойства на червения цвят. Парата, сините мъниста и вълчи или змийски зъб, червените конци имат свойството да гонят злите сили, демоните и болестите.

Бъргарите днес не практикуват всички тези ритуали. Основното от този така богат на ритуали празник е пречупено през призмата на съвремието. Най-въодушевени от този традиционен празник са децата. Те приемат Баба Марта, точно както са приели и Дядо Коледа два месеца по-рано, само че получават мартеници вместо подаръци. Има много песни за Баба Марта, които са се запазили от преди и все още се пеят. Всички те са радостни и весели както и самата тя. 

Мартеницата…този магически амулет, наследен от предците ни е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо всеки българин носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро.

Бъдете здрави! 

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)