“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Усмихнете се, усмивката е здраве! Част 1

Автор: Ирина Кирякова, Психолог и психотерапевт
Публикувано на 08/06/2012, в категории: Relax

“Усмивката ще ти даде десет години повече живот.” Това е китайска поговорка. Обикновено в народните мъдрости има повече истина, отколкото в множество научни изследвания… защото поговорките стъпват върху хилядолетен житейски опит. Неслучайно разликата между знание и мъдрост е голяма. Усмивката наистина е здраве – тя ни зарежда не само душевно, емоционално, но и в най-тесния медицински смисъл. Когато се усмихвате в тялото се отделя ендорфин (хормонът на щастието), който укрепва и подсилва имунната система, а това прави организмът ви устойчив на атаките от обкръжаващата ви среда, ендорфинът също понижава болката, предпазва ви от вируси, настинки и множество други заболявания…

Всички изследвания сочат, че хората, които се смеят повече и са позитивно настроени, се възстановяват много по-бързо и пълноценно след физически или душевен срив от негативно настроените. Има статистики, които доказват, че хората, които се смеят повече и гледат позитивно и ведро на живота боледуват по-рядко от останалите и се реализират по-успешно във всички сфери.

Всъщност, позитивното мислене е мислене с акцент и вяра в добрата страна на нещата , а не нереалистичен розов филтър – чашата е на половина пълна; грешката е урок, а не доказателство за неспособност; проблемът е предизвикателство и още една възможност да докажеш себе си; тъмнината е необходима, за да открием светлината… ако една врата се затвори, се отваря друга, всеки край предопределя ново начало. Това е принципът на позитивното мислене. Погрешно е да се смята, че оптимистите са хора, които нямат трудности, болки, загуби или че си затварят очите и не ги забелязват. Просто хората, които се усмихват повече приемат перипетиите като нормална част от живота, а не като нещо нередно, което не бива да съществува. Позитивната нагласа обикновено подпомага възприемането на цялостната картина, без противоречия (positum означава цялостен, даден). Например здравето и болестта не са две противоположности, а различни състояния на виталността. Позитивните хора в същността си знаят, че монетата има две страни и възприемат болката като нещо естествено, което има своето място и послание в живота ни. Песимистите отчитат само минусите и се фокусират върху тях. Те считат за нередно да съществуват перипетии и неща, отклоняващи енергията, необходима за разрешаването на проблема (дефицита). В този смисъл хората с негативна нагласа се съсредоточават върху негодуванието и страданието, а това реално задълбочава всеки проблем, не го решава.

Очаквайте 2 Част!

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)