“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Храната

Автор: Ирина Кирякова, Психолог и психотерапевт
Публикувано на 26/04/2012, в категории: Lifestyle

Иска ми се да поговоря за храната в малко по-широк и символичен аспект.

Всеки човек е изпитвал чувството на глад и знае колко силно се отразява това върху настроението, поведението и функционирането му.

Народната мъдрост е създала множество поговорки, изхождайки от опита в тази посока – „Гладна мечка – хоро не играе”, „Храната прави борбата”, „Когато ям съм глух и ням”, „Гладна кокошка, просо сънува” и т. н.

Съществуват, обаче, и други измерения на глада – глад за емоции, глад за любов, духовен глад, сетивен глад, глад за смисъл. В забързаното ни, материално ежедневие душите ни са хронично недохранени и последиците от това рефлектират във всички сфери на живота ни – здраве, работоспособност, партньорство.

Хубаво би било да мислим за ежедневната си здравословна диета в пряк и преносен смисъл.

Ще започна със сетивата. Първото и най-голямото от петте е кожата ни. Тя се нуждае от грижовна стимулация – физически контакт(ласки, нежност), вода, приятна материя(дрехи, завивки), въздух, допир(с хора, предмети, природа). Отделете време да нахраните кожата си – прегърнете близък човек, спрете за минута и почувствайте полъхът на вятъра, погалете тревата, потопете се във вода, пригответе храната си, докоснете пясъка, …

Очите имат нужда от красива гледка. Наблюдавайте природата(зеленият цвят успокоява), насладете се за миг на лицето на любимия, зарейте очи в изгрева или залеза, в звездното небе, посетете изложба, обърнете внимание на красивата архитектура,край която минавате, задръжте погледа си върху детска усмивка.

Слухът – приятна музика, любими гласове, песента на птиците, шумът на реката или морето, смехът на хората, красивите думи.

Обонянието – дъх на цветя и дървета, любим парфюм, ароматни свещи и кристали, косите и кожата на любимата(любимия), свеж въздух, приятно ухаещ плод, …

Вкусната и здравословна храна е удоволствие и грижа за рецепторите в устата и цялото тяло. Когато се храним ние не просто удовлетворяваме глада, а изпращаме енергия и определени вещества до всяка наша клетка.

Сетивата са невидимите антени, които ни свързват със света – хубаво е да са добре настроени и обгрижени.

Емоциите. Малко хора си дават сметка, че всяка една емоция е не само душевно преживяване, но и огромен диапазон от биохимични реакции в тялото. Ако, например, често сме гневни това поддържа висока киселинност, повишено кръвно налягане и системно изливане на кортизол в организма, което може да доведе до проблеми в устната кухина, язва, гастрит, инсулт, … От друга страна радостта, смехът водят до отделяне на ендорфини, които стимулират и засилват имунната ни система, правейки ни по-устойчиви на всякакви вируси и атаки от външната среда.

Помислете за емоционалната си храна. Намирате ли време да се посмеете, да се радвате на живота, да изразите топлите си чувства, да приемете и дадете любов и нежност?!

Не на последно място е и духовната храна, която утолява гладът за смисъл. Зная, че времето на много от нас е оскъдно, но тук става въпрос по-скоро за качество, отколкото за количество. Понякога не е нужно да прочета огромна, дебела книга, а просто да започна деня си с някоя крилата мисъл, която да ме вдъхнови, или да заменя безцелното щракане на каналите с един добре подбран филм, или да заспя с красива музика. Винаги има начин, ако има желание и осъзнатост.

Важно е и как усвояваме храната (във всичките и значения – буквално и символично). Всъщност храненето е процес, в който интегрирам нещо от външния свят във вътрешния си. Помислете как протича при вас този процес – подбирате ли грижовно и внимателно онова, което ще „погълнете”, давате ли си време да го „предъвчете” достатъчно, за да го смелите добре и пълноценно да го усвоите. Начинът, по който се храните може да ви подскаже много неща за начина, по който живеете, както повечето ни навици и привички. Дали ядете бързо и ненаситно, но после ви натежава и не успявате да „смелите” храната(емоциите, информацията). Или се лишавате и ограничавате прекалено? А може би нямате отношение към процесът на хранене(усвояване на външния свят) и го правите по инерция, между другото и по този начин във вас попадат вредни и некачествени вещества.

Отделете си няколко минути и помислете върху това. Може да ви хрумне нещо, може да откриете нова информация за себе си, може да решите да промените навиците си, което ще промени и живота ви.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)