“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

10 съвета за постигане на психическо здраве. Или как да намерим щастието в епоха на криза?

Автор: Елисавета Шидерска, Експерт по спорт и хранене
Публикувано на 30/11/2012, в категории: Relax

Как да намерим щастието си по време на криза? С най-обикновени психологически упражнения, човек може да бъде щастлив, независимо от времето, в което живее. В Мадрид, Испания се проведе Първият конгрес за Позитивна Психология, който има за цел научно да определи стратегиите, които подобряват настроението. Използвайте хумор на работното място, защото премахва стреса и повишава креативността. Но как да бъдем позитивни, когато всичко е лоша новина? Безработица, забрани, намаляване на социалните помощи, финансови спекулации, корупция, войни … са теми, които не можем да се променим на персонално ниво. За да променим нашия личен свят, е добре да бъдем активни – най-добрата формула за психологическо здраве. Хобито без диван също помага. При него хората се движат и се постига състояние на съзнанието, в което човек забравя за себе си и времето “лети”. Май отново говорим за спорт, като вълшебно лекарство за щастие? Или има и други “трикове” за постигане на психическо здраве? Кои са 10-те най-ефикасни?

1. Социална мрежа. Обърнете внимание на личните отношения, защото щастието е свързано с честотата и качеството на социалните контакти – с партньора , семейството или с приятели. Ако не разполагате с такива е от особено значение да се включите в някоя социална мрежа. Може и да не е интерактивна, а съвсем реална, като кръжок, курс по рисуване, танци, аеробика.

 2. Хоби без диван. Доказано е, че гледането на телевизия депресира, но практикуването на някое активно хоби – не. Хоби, което изисква усилия и концентрация, генерира щастие. Ключът е в “потока на флуиди”, състояние на съзнанието, в които човек се самозабравя, а времето “лети”. Спортът и физическите активности са идеален пример за това.

3. Медитация. Техники като медитация или йога, по 20 минути на ден, помогат да си изясните какво е богатството на настоящия момент. Анализът на щедростта на настоящето, ни позволява да се насладим на всеки един момент. Тревогите стават по-малко и дори успяваме да планираме и действаме в перспектива. прочетете повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)