“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

13-те принципа на Fine Line за здравословен живот

 

1. Редувайте работа и почивка 

Балансът между работа и почивка е изключително важен, за да се чувствате добре – гледайте на 1 час работа да имате поне 15 минути почивка/ разтоварване. Сънят също е ключов за тонуса и доброто настроение. Има правило за минимално количество сън за денонощие от 8 часа, но то не важи за всеки. Хората са различни и имат различен режим на активност – някои спят по 6, други по 12 часа… Затова спете, когато ви се спи – включително и през деня, когато имате тази възможност. 

2. Хранете се редовно

Поемайте храна минимум 4-5 пъти на ден в малки количества като започвате половин час след ставане и приключвате минимум 3 часа преди лягане.

3. Хранете се балансирано и разнообразно

Яжте оптималното количество от основните хранителни вещества (Белтъчини – 10/15%, мазнини – 15/30% и въглехидрати – 55/65%), както витамини, минерали и соли. Важно е да приемате от всичко по малко, като използвате всички цветове храни, за да си набавите необходимите на организма вещества. 

4. Пийте повече вода и течности 

Организмът се нуждае от минимум 2 л. течности на ден. Водата пречиства организма, тонизира и освежава външния вид – добре е да се приемат и прясно изцедени сокове и билкови отвари. Избягвайте газираните напитки.

5. Използвайте алтернативи на бялата захар

За препоръчване е плодова, мед, стевия, сок от агаве или други естествени подсладители.

6. Употребявайте малки количества сол

Йодирана сол е полезна в малки количества, до 5 мг. /една чаена лъжичка/ дневно. Ако обичате да ядете по-солено, използвайте и други видове сол – морска или хималайска. Така ще можете да усетите натуралния вкус на храната.

7. Яжте повече пълнозърнести храни

Ползвайте тестени изделия от различен вид пълнозърнести или едрозърнести брашна – с фибри, кълнове и ядки без добавена мая. Най-често употребяваното бяло преработено брашно тип 500 има най-ниска хранителна стойност и най-малко полезни съставки.

8. Използвайте различни мазнини, богати на ненаситени мастни киселини и избягвайте преработените такива

Мазнината е полезна, когато е натурална – рафинираните или термично обработени мазнини понякога дори са токсични. Добавяйте мазнината като подправка, след приготвянето на ястието.

9. Ако ползвате пакетирани храни, употребявайте такива с естествени оцветители и консерванти 

Четете какво пише върху етикета на всеки опакован продукт, преди да го закупите – лимонената киселина, солта, захарта, желатина и други естествени продукти са допустими като консерванти.

10. Движете се

Двигателната активност и физическото натоварване са от изключително значение за здравия организъм – всичко в природата се движи. Ако не издържате динамиката на даден спорт, практикувайте йога, танци или други, по-леки и забавни занимания. Ходенето също е достатъчно, стига да изминавате минимум по 3 километра на ден. Движението съживява организма, регулира кръвообращението и мозъчната дейност, активира метаболизма и помага за регенерирането на клетките.

11. Наслаждавайте се на позволените удоволствия

Отделяйте време за любимите ви неща през деня /музика, филми, рисуване, книги, SPA& Wellness, приятни мигове в салона за красота, по-дълга разходка с кучето, танци, един бърз секс…/ – те повишават настроението и възвръщат желанието ви за изпълнение на ежедневните задължения.

12. Не се лишавайте от „забранените” удоволствия

Кафето, алкохолът, шоколадът, нощният живот… всъщност те са полезни в ограничени количества, за всеки един от нас – защото ни доставят радост. Просто намерете Вашата мярка, за да се чувствате комфортно. Затова Fine Line е оставил един ден от седмицата за наслади.

13. Обичайте се, за да ви обичат и да бъдете добре приети навсякъде

От собственото ви отношение към тялото, здравето и външния вид личи дали уважавате и се грижите за самите себе си или не. Затова – поддържайте се отвътре и отвън, телом и духом. Направете си режим, отделяйте време както за физически така и духовни удоволствия. Това ще повиши самочувствието ви, ще ви придаде различно настроение и излъчване. И най-вече, ще промени трайно отношението на околните към Вас.

Мисия

Мисията ни е да популяризираме философията за здравословен живот чрез нашия холистичен подход - здравословно и балансирано хранене, подходящи физически натоварвания и движение, цялостна грижа за тялото и духа.

Стремим се да повишим тази култура и да привлечем колкото се може повече хора към здравословния и пълноценен начин на живот. Крайната ни цел е едно по-здраво общество!

Визия

За нас здравословният начин на живот е изключително добра кауза, затова ние предлагаме ценна информация с цел да превърнем грижата за себе си в лична философия, в необходимост и начин на живот на всеки.

Ще се стремим да привлечем най-добрите експерти като консултанти на Fine Line в името на каузата ни, ще следим световните тенденции и ще предлагаме нови идеи и знание.