“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Как да сме по-активни на работното място?

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 31/07/2012, в категории: Спорт

Има професии, които изискват много движение, като да си пощальон – повечето хора с тази професия изминават десетки хиляди крачки всеки ден. Ако обаче работното ежедневие изисква да сте седнали на стол, най-вероятно не изминавате и 3000 крачки дневно, а минимумът, за да сте умерено активни, е поне 10 000 крачки.

Продължителното седене е сред най-рисковите фактори за развитие на сърдечносъдови и метаболитни заболявания. Всички системи на тялото страдат от заседналото ежедневие. Разбира се, тези негативни последствия са напълно предотвратими, ако намерите начин да ставате често, да бъдете прави или да ходите. Предлагам ви няколко различни начина да сте по-активни, които може да започнете да прилагате още днес.

1. Паркирайте далеч от работното си място 

Тази първа стъпка е проста, но крачките се трупат – паркирайки далеч от работа, може да извървите почти километър без дори да се замислите. Има хора, които паркират на определено разстояние, за да извървят набелязаните от тях километри, но дори само да започнете да паркирате възможно най-далеч от входа, ще сте неусетно по-активни. Докато вървите към офиса може да използвате телефона си, за да обсъдите важните срещи за деня.

2. Играйте на ‘’прав телефон’’

Когато звънне телефонът ви, превключете го на микрофон и слушалки, за да може да освободите ръцете и главата си от неудобната поза за говорене. Станете прави и проведете разговора си, стоейки ту на два крака, ту на един. Така ще може да увеличите разхода си на калории до 50%, ще раздвижите кръвта в долните крайници, ще работите за баланс и координация. Обърнете внимание и на дишането си – когато сте прави може да дишате, използвайки долната част на гръдния кош – така че ребрата ви да се отварят встрани, вместо да дишате с гърдите си – навик, който се формира заради седенето. прочетете повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)