“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Медът и неговите тайнства

Публикувано на 23/05/2012, в категории: Супер храни

Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Днес той се класифицира като функционална или супер храна, поради множеството си качества, концентрирани в малък обем продукт. Прочутият лекар Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта. Древните гърци обожавали меда, смятайки го за важен елемент при храненето, което намира отражение и в митологията им – амброзията, храната на боговете, представлявала смес от мляко и мед. В Англия медовината е позната като национално питие отпреди 2 000 години, прабългарите също са обичали тази напитка.

Освен всички други ценни качества, които притежава, той помага при главоболие, любопитен факт е също, че облекчава махмурлука… защото съдържа фруктоза, която спомага за по-бързото разграждане на алкохола. Освен това той ни пази от резки промени в нивото на алкохол, което пък е причина за пристъпа на главоболие на другата сутрин. Той се усвоява изцяло от организма, като от 1 кг. мед се усвояват до 3 400 калории енергия. Относителното тегло на меда е 1,4 (обемът на 1 кг. вода, заместен с мед тежи 1,4 кг). Естествено, свойството на меда е рано или късно да кристализира. У нас това явление се нарича захаросване и на такъв мед се гледа с недоверие. Но в някои европейски страни на пазара по-добре се приема кристализиралия мед, защото при него е сигурно, че съдържанието на вода е не повече от 18%, а всички останали свойства са запазени. Кристализиралият мед има още едно предимство: по-добре се смесва с други препарати при изготвянето на лечебни средства. При течните методи за изготвяне на лечебни смеси с мед се срещат трудности поради разликата в относителното тегло на съставките и утаяването им на слоеве.

Медът дава много енергия, сила и издържливост на активно спортуващите хора. Добре е да се приема преди и след тренировка.

Много добра е комбинацията мед + ядки. Орехите са най-подходящи в този случай. В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т.е. вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че спортистите, които употребяват мед преди състезания или в почивките между тях, бързо възстановяват изразходваната мускулна енергия. Мнозина лекари препоръчват пчелния мед на стари хора и деца, а също и на хора, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително боледуване. Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12-13-процентен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) 3 пъти дневно, винаги 1,5-2 часа преди ядене.

В 100 гр. мед се съдържат: вода – 21%, белтъци – 0,4% , мазнини – 0%, въглехидрати – 78,3%, калории – 323, които се усвояват много бързо от организма. Въглехидратите (70-80%) са представени главно от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди. Органичните киселини са винена, лимонена, млечна, мравчена и др. Минералните вещества в меда са калий, калций, натрий, фосфор, сяра и магнезий. Аминокиселините са около 20 на брой – глутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.

Медът може да се използва вместо захар във всички готварски рецепти, използвайте количество, което е на половината на захарта.

Една лъжица мед съдържа 60 ккал. Приета сутрин на гладно ще ви помогне за повишаването на метаболизма, баланса на хормоните и горенето на мазнините. Tрябва да се знае, че при консумация на пчелен мед не трябва да се стига до крайности – той не може и не трябва да бъде единствен хранителен източник, т. е. пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително средство в комбинация с други храни. Така организмът ще бъде подсигурен с всичко необходимо.

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)