“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Най-благодатните плодове за отслабване

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 19/09/2012, в категории: Здравословно хранене

Може би сте чували, че ако се опитвате да намалите трайно теглото си, няма как да консумирате големи количества захар. Плодовете – цветни, ароматни, вкусни и пълни с полезни за здравето вещества, за съжаление съдържат и големи количества захар. Това е така, защото опитомяването на различни видове и сортове е довело до селекция на най-сладките и едри плодове. Човекът с неговата изобретателност е въздействал на природата и в днешно време може да консумираме плодове, които не само не се срещат в естествена среда, но и имат в пъти повече захар от това, което природата е предвидила.

За да може да хапвате вкусни плодове, без да саботирате режима си, бихме искали да ви запознаем с плодовете, които имат най-високо съдържание на полезни вещества и същевременно най-малко захари. Разбира се, обещаваме и да ви предупредим с кои плодове да бъдете по-внимателни.

Боровинки и други горски плодове 

Към тази група спадат и ягодите, малините, къпините, касисът, цариградското и френското грозде. Съдържанието на антиоксиданти в тези червени и лилави плодове е много високо – заради тънката им ципа. Те са и много богати на фибри и стимулират храносмилането, борят се с процесите на стареене на клетките и ни предпазват от злокачествени образувания. За сметка на това съдържанието им на захар е ниско и гликемичният им индекс е едва 20-25 (за сравнение – захарта има максималния индекс 100).

Череши и вишни 

Следващите в класацията се сочните череши и вишни, които не само са богати на фибри и стимулират детоксикацията, но и предпазват от сърдечносъдови заболявания и подпомагат съня. Може да ги добавите към салати, кисело мляко, домашен сладолед или просто да ги хапнете добре охладени. Гликемичният им индекс е едва 25. прочети повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)