“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Усмихнете се, усмивката е здраве! Част 2

Автор: Ирина Кирякова, Психолог и психотерапевт
Публикувано на 13/06/2012, в категории: Relax

В психологията има нещо, което наричаме самоосъществяващо се пророчество. Ако се настроим предварително за нещо, че няма да се случи и постоянно мислим за това, то обикновено не се случва. Същото важи и за страховете – ако им се отдадем, шансът те да се превърнат в реалност е много голям. Представете си, че вървите от точка А към точка Б и през цялото време си мислите как може да се спънете по пътя. Постоянно се взирате в земята… нужно ли е да кажа, че най-вероятно ще се спънете наистина? Лошото е, че като се случи, ще си кажете: “Знаех си!” вместо: “Сам си го направих!”.

Самоосъществяващото се пророчество, обаче, има и друга страна – слънчева и усмихната. Човекът има способността да сътворява и позитивни реалности. Именно това е и концепцията и на Fine Line – позитивна (тоест цялостна), защото се стреми да обхване, подобри и развие всички аспекти на здравето ни – физическо, емоционално, духовно и социално… да ни накара да живеем пълноценно и да се усмихваме повече.

Ако не се чувствате комфортно, усмихнете се. Дори и в началото да ви се струва нелепо, постепенно ще усетите, че настроението ви ще се подобри и ще започнете да приемате нещата “по-философски”. Защото нерешим проблем няма, въпросът е доколко искаме да го разрешим.

Радостта, обикновено, е следствие на положителни емоции. Но тя може да бъде и резултат от собствената ни нагласа към живота и света.

Дори и в началото да ви е трудно, да се усмихвате “насила”, ще споделя: когато мимиката ви изразява усмивка, мозъкът автоматично получава сигнал, че се радваме и това провокира отделянето на различни химически вещества, които ни карат да изпитваме удоволствие. Връзките винаги са двупосочни – емоциите ни създават телесни реакции (мимики, жестове, промяна на биохимията в тялото), а телесните реакции могат да извикат адекватните емоции. Ако се намръщите и останете така известно време в главата ви ще започнат да нахлуват отрицателни мисли. И обратното: ако се усмихвате, постепенно, в съзнанието ви ще се появят положителни мисли или спомени.

Често не си даваме сметка, че излъчваме купища негативна енергия в пространството… но понеже в природата нищо не се губи, впоследствие тази негативна енергия ни се излива на главите като студен душ. И понеже ни е трудно да приемем следващата доза, отново започваме да се оплакваме и… се получава порочен кръг – така създаваме един безкраен, отрицателен, енергиен кръговрат. Да променим мислите си, значи да променим живота си! Една мъдрост гласи: “Ако правите това, което винаги сте правили, ще ви се случва това, което винаги ви се е случвало!” Промяната не е лесна работа (като психотерапевт знам това прекрасно), но е единствената възможност да променим себе си, е като направим малко усилие за това.

Изводите ще направите след време, а за начало са ви необходими само вяра, мъничко търпение и……. усмивка! Приказките с щастлив край не са идеалистични измислици, а забравена митология! Истински успешните хора, които познавам, вярват в себе си. Вярват в живота и радостта, наслаждават се на всеки миг – дори и на трудните такива. Защото те приемат трудностите не като проблеми, а като предизвикателства… като нови възможности.

Майка Тереза е казала: “Нека всички се срещаме с усмивка, защото усмивката е началото на любовта.” В действителност, няма по-голям извор на щастие от това да обичаме и да се чувстваме обичани. Усмивката е универсалният език, който изразява топлите ни чувства, без оглед на пол, възраст, раса, култура, религия, националност, етническа принадлежност… Усмивката е една за всички. Затова я сравняваме със слънцето, казваме, че стопля сърцето, грее като зората, разпръсква мрака. Чрез усмивката ние се свързваме. Усмивката казва на другия “Радвам се, че те виждам; радвам се, че си тук… че те има.” Усмивката е любов. Затова усмихвайте се и се обичайте! Щастието не е цел, то е начин на живот… И се постига само с усмивка! 🙂

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)