“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Хармонията

Публикувано на 07/06/2012, в категории: Relax

Мнозина от нас посещават семинари за креативно мислене, техники за решаване на проблеми, отделят изключително много време в мислене за… мисленето. А в същото време не си даваме сметка, че нашият организъм е едно цяло, в което частите работят в хармония. Ако искаме да бъдем здрави, да се чувстваме добре, да бъдем успешни и да мислим творчески, трябва да въведем нашите ум, тяло и емоции в съзвучие. Звучи логично, но все пак малцина наистина осъзнават това, а още по-малко правят умишлени действия в тази посока. 

Обикновено осъзнаваме фактите поотделно (например, когато имаме конкретен проблем), но не и цялостно. Движението влияе добре не само на физическото, но и на психическото здраве, на мисловния процес. Всички дейности, които извършваме през деня, не са разположени в отделни директории, не се архивират в папка, която можем просто да затворим и да отворим следващата. Те са като отделните части от един механизъм, които не могат да функционират една без друга и са пряко обвързани помежду си.

Съществуват редица изследвания, в които се установява, че физическата активност или дори само разходката в парка влияе позитивно върху нашата мозъчна дейност, психично и емоционално състояние. Физическата активност помага за образуването на ендорфини – протеинови молекули, които действат като успокоителни, облекчават болката и понижават стреса. Оттук става ясно защо самото движение помага при борбата със стреса, депресията, напрежението и тревожността. В сила е и обратното, разбира се. Прекаленият стрес, негативизъм, страхове, притеснения, влияят на физиката ни и често водят до дисбаланс под формата на различни заболявания (психосоматични заболявания).

Още по-силен е ефектът от прилагането на различни практики като например йогата. В нея асаните, или различните пози, са съчетани с техники на дишане и медитация, което осезаемо и видимо влияе на тонуса ни, но заедно с това активира и творческия ни импулс.

Хората не са машини, за да могат да правят постоянно едно и също нещо, имат нужда от презареждане с позитивна енергия, от нови емоции. Дори и компютърът ни блокира, когато натоварим прекомерно оперативна памет. Често това води до познатия за всички изход – рестарт. Е, понякога медитацията има същия изчистващ и презареждащ ефект върху нас.

Всички тези примери са доказателство за свързаността между ум, тяло и емоции. Балансът е ключът към воденето на здравословен начин на живот. 

Здравето изисква да въведем нашите ум, тяло и чувства в хармонично работеща връзка. Онова, което си мислим и чувстваме, засяга тялото. И обратното, физическото състояние влияе директно върху мислите и чувствата ни. Физическият и биохимичният дисбаланс провокират увеличаване на психологическите проблеми, докато емоционалната и умствена бъркотия може да се прояви във физически симптоми (да соматизира). Така се получава един кръговрат, който е добре да задействаме в наша полза – т.е. да бъдем позитивни, за да бъдем здрави.

И накрая искаме да се обърнем към всички вас, забързани и „изключително заети“ хора. Раздвижете се! Събудете сетивата си, „разтичайте“ радостта си. Ако искате да имате ясни мисли, да бъдете по-ефективни в работата си, поспортувайте, подарете си уикенд със семейството сред природата, когато имате да решавате труден казус, не стойте зад бюрото – разходете се навън. За да бъдем креативни, трябва да поддържаме баланс в тялото си, както лекарят поддържа чисти и в ред инструментите си. Така и ние трябва да се грижим за нашето тяло и хармонията на неговите компоненти – ум, тяло, емоции. Един дизайнер казваше – почиствай мозъка си преди работа. Затова, проветрете „къщичката си“!

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)