“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс. ”

Митове за метаболизма, реалност или измислица?

Автор: Елисавета Шидерска, Експерт по спорт и хранене
Публикувано на 22/10/2012, в категории: Здравословно хранене

Много често вината за нашето напълняване се преписва на „бавния ни метаболизъм“. Но какво всъщност означава „метаболизъм”? И има ли нещо, което можем да направим за да променим нашият метаболичен индекс? Доктор Сузан Боуерман, диетолог в UCLA разкрива някои тайни, които ще ни помогнат да разберем как функционира метаболизма и дали можем да го подобрим.

„Метаболизмът обхваща всички химични процеси, които протичат в тялото с цел да поддържат живота на хората. Процесите на дишане, циркулиране на кръвта, мозъчните функции, обработване и използване на енергията от приеманата храна. Базисният метаболизъм калкулира броя на калориите, които тялото ни употребява на ден и в покой т.е. енергията, която ни е необходима за поддържане на жизненоважните функции в организма.” 

Базисният метаболизъм е директно свързан с композицията на тялото. На всеки килограм телесна мазнина, изгаряме само около 2 калории на ден. Докато за половин килограм мускулна маса, горим около 14 калории. Както знаете, по-голямата част от общата ни телесна маса е изградена от мускули. За да подобрим функциите на базисния метаболизъм ни е нужна повече мускулна маса. Мускулите се изработват на базата на физически упражения. Съчетани с увеличено приемане на протеини, гарантираме изграждането на телесна маса без мазнини. Ето това е и тайната на метаболизма. 

Мит: Остаряването забавя скоростта на метаболизма.

Реалност: Хората обикновено качват килограми пропорционално с увеличаването на възрастта. Това се дължи по-скоро защото намаляват физическите усилия , а заедно с това намалява и количеството на изразходените калории. Като следствие започва да се губи мускулна и телесна маса без мазнини, което в крайна сметка води до забавяне на метаболизма. Аеробните упражнения, които горят най-много калории и физическите упражнения за сила, са основните оръжия в борбата с проблемите, които се появават в напреднала възраст или при наднормено тегло. прочети повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)