“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Сладка диета?

Автор: Галина Дензел, Специалист по ресторативно движение
Публикувано на 26/09/2012, в категории: Здравословно хранене

Можем ли да си позволим да си подслаждаме живота със захар, когато сме на диета и какви са алтернативите?

За много от нас приемането на сладки напитки и храни е по-скоро лош навик, отколкото необходимост. Особено, когато сме на диета, често се чудим дали наистина напълно трябва да изоставим захарта и да минем на подсладител?

 Знаем, че консумирането на храни и напитки със сладък вкус стимулира апетита и носи празни калории. Логично е да ги избягваме, ако целта ни е да загубим тегло или да поддържаме добра форма. Най-добре е просто да се откажем от сладкия вкус, но ако все пак ни е много трудно да кажем ‘’не’’ на захарта в кафето или на сладкия шейк след работа, има няколко опции, които няма да саботират усилията ни.

 Факти и алтернативи:

 Захарта е естествен продукт. Ако е нерафинирана и в малки количества, няма да застраши режима за отслабване, тъй като има ниско калорийно съдържание – 1 чаена лъжичка захар съдържа едва 15 килокалории.

За сравнение – 1 чаена лъжичка мед съдържа 20 килокалории, но пък носи специфичния аромат на мед, който изпълва сетивата и засища.

Друг естествен и много вкусен подсладител е меласата, по-добре позната като петмез. Макар че има идентично количество калории с меда, тя съдържа и елементи, важни за здравето, като калий и желязо. За да добавите нови вкусове, бихте могли да опитате и кленов сироп, сироп от агаве. Имайте предвид, че и те имат подобно калорийно съдържание.

Внимавайте с количествата и наблюдавайте апетита си; 2 или 3 чаени лъжички дневно от тези естествени източници на сладост няма да ви попречат, но ги използвайте колкото се може по-рядко и никога не ги приемайте на гладно. прочети повече

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)