“ Луксът трябва да е удобен. В противен случай не е лукс. ”

Чаша бяло вино

Автор: Гергана Вълова, Сертифициран уелнес коуч
Публикувано на 05/03/2012, в категории: Lifestyle

Висока чаша, светло кехлибарено съдържание, стипчив вкус на совиньон и температура малко под 10°. Звучи ли ви познато? Прекрасно преживяване в края на напрегнатия ден, изпълнен с глъч, задачи и предизвикателства. Наистина прекрасно. Но все ще се намери някой, който да каже или напише колко е вредно да се пие. Дори и вино. И започвам да се замислям – колко полезно е всъщност това, което правя ежедневно. И колко вредно би могло да се окаже…

Стига ли ни една чаша вино? Случва се на много хора – пият по една чаша и това им е достатъчно. Не продължават с още една. На мен обаче ми се случва, и то нерядко, да изпия още една чаша. Зная, че това вече не е полезно. Но чувството, което изпитвам в момента на консумирането е наистина хубаво. Много хора ще ме разберат – да спреш на чаша-две понякога си е грехота. По-лесно и приятно е да продължиш да пиеш, заради измамното чувство на щастие, безметежност и безгрижност. И така стигаме до крайност, която вместо да ни измъкне от проблемите, ни измъква от безпроблемието… като ни прави зависими от алкохола или влошава здравословното ни състояние.

Друг проблем – оказва се, че алкохолът е по-опасен дори от хероина. Звучи ви невероятно, нали? Попаднах на това заглавие докато търсех нещо съвсем различно. Така твърдят учени, направили изследване във Великобритания за различните наркотици и влиянието им върху хората и обществото. Проучващите са изследвали, както физическия ефект върху потребителите, така и емоционалния и функционален ефект върху семейството; не на последно място са засегнали и финансовия аспект на проблема, особено от гледна точка обществото, като здравеопазване, социални услуги и управлението на затворите. Какви са техните заключения? Най-тежките физически последствия са от хероина, кокаина и метамфетамина. Но социалната цена е най-висока при употреба на алкохол, хероин и кокаин. Когато обаче обобщим резултатите и се вземат под внимание всички параметри, алкохолът заема челна позиция. Според учените това е субстанцията, причиняваща в най-голяма степен физическа и социална неадекватност.

Като се замисля, май са прави, но защо се получава така? Не само пиещите са виновни. За тези резултати няма ли вина и възприятието, което нашето общество има за проблема? Наличието на алкохол на всяка спирка, неспазването на законите за продажба под 18 годишна възраст, рекламите в медиите и примера на представителите от родния „елит“… Тук имиджът на пияните се счита за смешен и забавен, а алкохолът се възприема като социалнен лубрикант, айсбрейкър и начин да се разкрепостим и да справим със стреса.

Последният ми аргумент против ще бъде и началото на аргументите ЗА – не е ясно дали виното е полезно или вредно. Дали съставките му помагат на нашето здраве или го увреждат. Много изследвания твърдят, че виното, въпреки “по-лекия си характер”, е алкохол, който уврежда човешкия организъм достатъчно, за да твърдим, че добър алкохол няма. Виното, както и другите алкохоли, причинява кардиомиопатия (болест на сърцето), заболявания на черния дроб, колебания в кръвното, и разбира се – зависимост от алкохола, което cамо по себе си е заболяване, и то много сериозно. 

Друти изследвания показват обратни резултати – виното е полезно за нашето здраве. Вярно ли е това или не? Като че ли избираме сами, защото въпросът остава отворен… Аз избрах второто. Затова сега искам да споделя и аргументите си ЗА.

Отдавна се знае, че виното има лечебни свойства. Особено популярно то става след като през 90-те години френският лекар Серж Рено доказва, че във Франция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ, заради консумацията на червено вино. Освен това редица химици и експерти по храните доказват, че виното съдържа витамини, минерали и натурални захари, които спомагат за доброто ни здраве. Виното съдържа и витамин В, много калий и малко натрий. То подпомага храносмилането, като стимулира стомашните сокове.

Друг аргумент ЗА – виното помага да се справим със стреса. В днешното динамично ежедневие, изпълнено със стресови ситуации и проблеми, успокоителният ефект на чашата вино е като еликсир през вечерите след уморителния ден. Този ефект подпомага и съня – безсънните нощи изчезват и са заменени с дълбок и спокоен сън през нощта. Стига да не прекалим с чашките вино, разбира се. 

И третият, най-приятен аргумент, е, че чашата вино доставя удоволствие, кара те да се чувстваш добре, да си по-контактен, отпуснат и спокоен. Тя помага за по-добрите ни взаимоошения с хората – виното е всеприет начин да разчупиш леда и да общуваш с близки, приятели, колеги. Това го прави желана съставка от нашите обеди, вечери и партита. Ако е с мярка, то е част от нашия здравословен и пълноценен начин на живот. 

Какъв е моят извод? Чаша вино е добре дошла. Две са позволени. Но не повече – за да се насладите, а не да прекалите. Затова, винаги имайте едно наум. Все пак алкохолизмът е болест на нашeто съвремие и не трябва да забравяме това. Предлагам да си направите този тест и ако резултатите cа добри, да си сипете една чаша вино. Наздраве!

Мичигън Тeст за употреба на алкохол

Тестът е измислен през 1971 година. Той е един от най-ефективните по света – на 98% определя зависимите от алкохол хора в ранна фаза.

1. Мислите ли за себе си, че пиете нормално количество!? Да/ Не

2. Събуждали ли сте се някоя сутрин без частичен спомен за предишната вечер? Да/ Не

3. Безпокоял ли се е някой от Вашите приятели относно Вашето пиене? Да/ Не

4. Можете ли да спрете без проблем след едно или две питиета? Да/ Не

5. Чувствали ли сте се виновен заради Вашето пиене някога? Да/ Не

6. Ходили ли ли сте на среща на Анонимните алкохолици някога? Да/ Не

7. Участвали ли сте в сбивания поради напиване? Да/ Не

8. Алкохолът причинявал ли е някога проблем между Вас и Ваши близки? Да/ Не

9. Ходил ли е Ваш приятел или близък да търси помощ, защото Вие пиете? Да/ Не

10. Загубвал ли сте приятел заради алкохола? Да/ Не

11. Имали ли сте проблеми в работата заради алкохола? Да/ Не

12. Губили ли сте работа зарази алкохола? Да/ Не

13. Пренебрегвали ли сте работата, близките или ангажиментите си повече от два дни подред заради пиенето? Да/ Не

14. Пиете ли често преди обяд? Да/ Не

15. Имате ли проблеми с черния дроб като цироза? Да/ Не

16. След тежко запиване имали ли сте халюцинации, треперене? Да/ Не

17. Търсили ли сте професионална помощ по повод пиенето Ви? Да/ Не

18. Влизали ли сте в болница заради употреба на алкохол? Да/ Не

19. Влизали ли сте в психиатрия заради алкохола? Да/ Не

20. Ходили ли сте на консултация с психотерапевт заради алкохола? Да/ Не

21. Хващали ли са Ви да шофирате пил повече от веднъж? Да/ Не

22. Арестували ли са Ви за непристойно поведение в резултат на пиене на алкохол? Да/ Не

Резултати

Запишете си по 1 точка, ако сте отговорили с “не” на следните въпроси: 1 или 4. Запишете си по една точка, ако сте отговорили с “да” на следните въпроси: 2,3,5 до 22.

Общ резултат от 6 и повече точки означава, че имате проблем с алкохола и трябва да Ви прегледа специалист.

 

Коментари

коментар(а)

Powered by Facebook Comments

Коментари

коментар(а)